Jaroslav Chlebo szlovák külügyi államtitkár egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arra vonatkozóan, vajon Pozsony elfogadna-e egy a magyar kedvezménytörvénnyel kapcsolatos magyar-román megállapodáshoz hasonló egyezséget.

Chlebot a pozsonyi Új Szó munkatársa kérdezte meg, de a diplomata nem részletezte, vajon a magyar-román megállapodásnak lehet-e hatása a kérdés magyar-szlovák viszonylatban még nyitott fejezeteire. Mint mondta, gratulál, hogy Budapest és Bukarest “ilyen kényes kérdésben” megegyezett és reméli, hogy Szlovákiával is rendezni tudják az ügyet.

Az államtitkár utalt arra, hogy az ajánló szervezetek Pozsonynak a jövőben már nem okozhatnak gondot, hiszen ezzel kapcsolatosan Magyarország már Pozsony számára is elfogadható változatot hagyott jóvá. Ezzel szemben – mint mondta – Szlovákia a végrehajtási rendeletek közül még csak négyet kapott kézhez, ezért Szlovákia most “budapesti külképviseletén keresztül próbálja kideríteni, a négy végrehajtási rendeleten kívül lesz-e még több is.” A szakértő csoportok tovább tárgyalnak, és Szlovákia csak a szükséges információk birtokában fogalmazza meg végleges álláspontját – jelezte a szlovák diplomata.

A lap ugyanitt emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában néhány hete már megalakult a Szövetség a Közös célokért (SKC) nevű szervezet, amely felkérés esetén a magyarigazolvány elintézésében is segédkezhet. Az SKC 31 embert foglalkoztat majd, néhányukkal már a munkaszerződést is megkötötték, jóllehet “alapszabályzatunkban nem szerepel a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos tevékenység” – vélekedett Mézes Rudolf, a szövetség hivatalvezetője.

Peter Weiss, a magyar kedvezménytörvénnyel kapcsolatosan szlovák parlamenti határozatot szorgalmazó külügyi bizottság elnöke kedvezőnek találja a román-magyar megállapodást.

Kijelentette: “A szlovák fél a vitás kérdéseket kezdettől fogva külön-külön egyezségekkel próbálta rendezni.”

A lap megkérdezte Bárdos Gyulát, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) frakcióvezetőjét, aki kedvezőnek tartotta a román-magyar megállapodást és úgy vélekedett, hogy az “a magyar-szlovák viszonyra is hatással lesz.”