Nappal 30 százalékos, a kedvezményes időszakban pedig 10 százalékos rész illeti meg az internet szolgáltatókat a távbeszélő hálózaton történő internetezés telefondíjából.

A Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének a Magyar Közlöny 152. számában megjelent, 2002. január 1-jétől érvényes rendelete értelmében a távbeszélő hálózaton keresztüli internet szolgáltatásért nappali időszakban legfeljebb nettó 4,88 forintot, a kedvezményes időszakban pedig nettó 2,60 forintot kérhetnek a telefonszolgáltatók.

A nappali időszak hétfőtől péntekig 7 és 18 óra között, míg a kedvezményes időszak hétfőtől péntekig 18 óra és 7 óra között, valamint péntek 18 órától hétfő 7 óráig tart.

Munkaszüneti nap esetén az azt megelőző nap 18 órától az azt követő nap 7 óra közötti időszak számít kedvezményesnek. A rendelet szerint amennyiben a távbeszélő szolgáltató az előfizetőnek az internet szolgáltatásért átalánydíjat számít fel, akkor az internet elérésért az előfizetőnek felszámított telefondíj 13 százalékát kaphatja meg az internet szolgáltató. Ez azonban nem vonatkozik a már meglévő átalánydíjas szereződésekre.

László Péter, a lakosságnak ingyen szolgáltató Freestart Kft. igazgatója szerint a díjmegosztási rendeletben szereplő, az internet szolgáltatókat megillető kedvezményes időszakra vonatkozó összeg nem szolgálja a lakossági üzletág fejlődését. Hozzátette: a szóban forgó 26 fillér helyett legalább 1 forintra lenne szükség ahhoz, hogy fenntartsa magát az üzletág.

Aláhúzta: a további lakossági terjeszkedésnek mindenképpen gátat vet ez a túlságosan kis összeg, s ezáltal nem támogatja a lakossági internet terjedését.

László Péter a nappali, 1,63 forintos díjrészt elfogadhatónak tartja.

Szakértők a telefondíj-megosztási rendelet egyik következményének tartják, hogy a másik ingyenes internet szolgáltató, a kiwwi már napok óta szünetelteti szolgáltatását. Az MTI információi szerint a szolgáltatók ugyanis már a Magyar Közlöny megjelenése előtt napokkal korábban értesültek arról, hogy pontosan mi szerepel majd a rendeletben.

Simó György, az Axelero Rt. általános vezérigazgató-helyettese elmondta: ma még nagyon nehéz megállapítani azt, hogy a díjmegosztás mekkora pluszbevételt hoz a szolgáltatóknak, mivel nem tudni, miképpen alakulnak az internetezési szokások, s az előfizetők mely időszakot részesítik majd előnyben. Bizonytalan az is, hogy jövőre milyen ütemben bővül az internetezők tábora.

Úgy vélte azonban, hogy az ingyenes szolgáltatók esetében a díjmegosztási arányból adódó összegek nem fedezik a lakossági szolgáltatási kiadásokat, ezért ezek a cégek továbbra is nehéz helyzetben lesznek.

Simó György kifejtette: a nem ingyenes szolgáltatók szempontjából mindenképpen előnyös a rendelet, mert plusz bevételt hoz számukra. Ebből adódóan a vezérigazgató-helyettes mérsékelt árversenyre számít 2002-ben, s átlagosan 10 százalék körüli árcsökkenést tart elképzelhetőnek. Ez azonban nagyban függ attól, hogy ki végzi a számlázást.

Simó György szerint csökkenti a bevételek kalkulálhatóságát, hogy a 2002. január 1-jét megelőző időszakban megkötött átalánydíjas szerződésekre nem vonatkozik a rendelet, s így például a Matáv Rt. sokak által használt Mindenkinek csomagjára sem.