A koszovói szerb eltűntek és elraboltak családtagjait tömörítő szövetség perbe fogja Hans Haekkerupot, az koszovói ENSZ-igazgatási minap lemondott vezetőjét, mert felelősség terheli amiatt, hogy megbízatása idején szerbeket raboltak el Koszovóban és nem tisztázódott az eltűntek sorsa.

Simo Spasic, a szövetségi koordinátora közölte: az eltűntek családtagjai “örülnek Haekkerup lemondásának, mert ő, illetve a nemzetközi közösség felelős azért, hogy semmi sem történt annak érdekében, hogy tisztázódjék 1300 elrabolt, illetve eltűnt szerb sorsa”. Spasic szerint a szövetség Haekkerupon kívül beperli az összes nemzetközi szervezetet, amelynek az a dolga, hogy biztonságot teremtsen Koszovóban.

Haekkerup pénteken jelentette be, hogy családi okokból távozik tisztségéből, és nem hosszabbítja meg szerződését az ENSZ-el. Egyes sajtóértesülések szerint a dán politikus valójában azért távozott Koszovóból, mert fenyegetések érték a radikális irányvonalat képviselő albánok részéről. Mindenesetre Haekkerup lemondása mind a koszovói szerb, mind az albánok többsége elégedettséggel fogadta, s belgrádi hivatalos körökben is elhangzottak éles bírálatok a politikus címére.

Vladan Batic szerbiai igazságügyi miniszter a hét végén közölte, hogy Haekkerup megbízatása idején nem javult a koszovói szerbek sorsa, s a dán politikus “rosszabb adminisztrátor volt, mint elődje, Bernard Kouchner, akinek címére ugyancsak volt egy-két megjegyzése a szerbeknek”. Batic emlékeztetett arra, hogy a koszovói szerbek tragikus helyzete miatt az elmúlt évben kétszer is követelte a dán politikus lemondását.

“Nem tudom, hogy miért távozik Haekkerup, de ha igazak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint Hasim Thaqi és követőinek fenyegetései, illetve nyomásgyakorlása miatt mondott le, akkor ezzel Haekkerup elismerte, hogy tehetetlen az ilyen támadásokkal szemben” – mondta Vladan Batic.

Hasim Thaqi a második legerősebb koszovói albán pártnak elnöke, akit Belgrádban háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak.