DietmarClodót tíz év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság szombaton kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében, bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel visszaélés, illetve magánokirat-hamisítás miatt.

A sajtóban bombagyárosként emlegetett német férfi két vádlott-társa közül az izraeli állampolgárságú Leonid Kolchinskyt bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel visszaélés miatt 8, míg az ukrán Vlagyimir Volkovot bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal visszaélés miatt, 5 év börtönbüntetéssel sújtotta a Fővárosi Bíróság. Továbbá az elsőfokú ítélet szerint mindhármukat kiutasították az országból.

Az ügyész súlyosításért fellebbezett, a vádlottak felmentést kértek, így a szombaton kihirdetett ítélet nem jogerős, a büntetőper másodfokon a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik majd.

A vádlottakat 1998. június 3-án fogta el a rendőrség a ,90-es évek közepén elkövetett robbantásos bűncselekmény-sorozat kivizsgálásával összefüggésben.

A bíróság az ügyészséggel egyezően ítélte meg a vádlottak cselekményét, ugyanakkor a vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket.

Clodo a per során rendőrségi provokációnak minősítette, hogy fedett nyomozó rendelt és vásárolt tőlük bombát, továbbá állította, hogy a bombagyáros nem ő, hanem éppen az ügyben legfontosabb terhelő tanúként felvonultatott ukrán Leonid Sztecura volt.

A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kifejtette: szó sem lehet semmiféle rendőrségi provokációról, hiszen Clodo a fedett nyomozó, illetve a rendőrséggel együttműködő Sztecura megrendelésére nyolc-tíz nap múlva szállította a pokolgépet, ennyi idő alatt pedig képtelenség berendezni egy bombagyártó laboratóriumot és beszerezni a szükséges anyagokat.

A vádlotti védekezésben szereplő rendőri provokáció teóriája ellen szól a bíróság szerint az a tény is, hogy a vádlottak pilisszentlászlói, illetve fővárosi ingatlanjaiban tartott házkutatások során több olyan robbanószerkezetet, bombaalkatrészt, fegyvert, illetve robbanóanyagot találtak, amelyekről nem is volt szó az álvásárlások során.

Az indoklás során kiderült, hogy ez a rendőri akció azért vezethetett eredményre, mert a vádlottak esetében megvolt bombagyártáshoz szükséges robbanóanyag, laboratórium, szakértelem és hajlandóság.

A bíróság szerint a házkutatások és a szakértői vélemények kellően bizonyították, hogy a vádlottak állítottak elő működőképes bombákat. Az eljárás során megállapítható volt a bűnszervezet is, hiszen a vádlottak hierarchikus és a feladatok kiosztására épülő rendben, bűncselekménynek haszonszerzés céljából történő elkövetésére szövetkeztek.

Clodo volt az irányító, illetve az elektrotechnikai kérdésekkel foglalkozó személy, Kolchinsky a vegyész, Volkov pedig kisegítő feladatokat látott el.

A bíróság indoklásában megjegyezte azt is: nem zárható ki, hogy Clodóék lebukása maffia-belháború következménye, ám ez mit sem von le büntetőjogi felelősségükből, legfeljebb más személyek büntetőjogi felelősségének lehetősége is felvetődik.

A bíróság hangsúlyozta, hogy ítéletében az ügyészi vádhoz kötött: azaz azt ki kell merítenie, minden lényeges pontjáról döntenie kell, ám azon túl nem terjeszkedhet. Ezért nem foglalkozhat például azokkal a mások által állítólag elkövetett gyilkosságokkal, emberrablásokkal, amelyekkel a vádlottak védekezésük során más személyeket hoztak összefüggésbe.

A vádlottak az eljárás során részben azzal védekeztek, hogy Sztecura fenyegetésére, kényszerítésére tették, amit tettek. A vádban szereplő cselekmények öt évtől halmazati büntetésként akár húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. A bíróság a büntetés-kiszabás kapcsán hangsúlyozta: nyomatékos súlyosító körülményként vette számításba azt, hogy a vádbeli időszakban történt robbantásos bűncselekmények sokkolták az egész magyar társadalmat és riadalmat, félelmet keltettek.

A Fővárosi Bíróság szombaton döntött arról is, hogy tekintettel a vádlottak terhére rótt bűncselekmények súlyára, a jogerős ítélet kihirdetéséig fenntartja Kolchinsky és Volkov három és fél éve tartó előzetes letartóztatását.

Clodót is akkoriban fogták el, ám ő időközben megkezdte a bűnsegédként elkövetett pénzhamisítás miatt kiszabott hároméves szabadságvesztés büntetésének letöltését.

Az eljárás során korábban a bíróság ismertette a német rendőrhatóságok tájékoztatást, mely szerint Clodót Németországban bankrablás és más súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélték, emberöléssel és más bűntettekkel gyanúsították, továbbá több ország hatóságai egybehangzó információkkal rendelkeznek arra nézve, hogy Clodo részt vett a nemzetközi fegyver- és kábítószer-kereskedelemben, a szervezett bűnözés egyik központi alakja.

Clodo és Kolchinsky szombaton az utolsó szó jogán előadott védekezésében ismét hangsúlyozta, hogy nem követett el bűncselekményt, és mindketten kétségbe vonták, hogy a magyar hatóságok, beleértve a bíróságot is, mindvégig jogszerűen jártak volna el az ügyben.

Szombaton Clodo a bíró személye ellen terjesztett be elfogultsági kifogást, Kolchinsky pedig vitatta a bíróság pártatlanságát és úgy vélekedett, a bíróságon hangfelvételekkel manipuláltak, a bíró asztaláról pedig fontos papírok tűntek el.