Az év első hamis eurójára bukkantak Németországban.

A német rendőrség szóvivője szerint a hamis 50-es bankjegyet egy 12 éves kislány találta meg a Köln-Trosdorf vonalon közlekedő vonaton.

Az ötvenesről azonnal kiderült, hogy hamisították, ugyanis az euróbankjegyen egyetlen ‘biztonsági vonal’ sem volt. Az európai jegybanknak egyelőre nincs információja az incidensről.

Az euró bevezetése előtt az Európai Központi Bank nagyméretű kampányt szervezett, amelyben hosszasan ismertették a leendő ‘felhasználókkal’ az új pénz biztonságát. A kampány során hangsúlyozták, az euró a legkevésbé hamisítható valuta az egész világon.

Az euró biztonsági jegyei

Az euróbankjegyeket olyan papírra nyomtatták, amelyek a fejoldalon kissé kiemelkedő, tapintható fluoreszkáló szálakat tartalmaznak. A hamis pénz további kiszűrését vízjel és a papíron végigfutó biztonsági cérna teszi lehetővé. A vízjel egy képet és a pénz értékét tartalmazza, mely a fény felé fordítva válik láthatóvá. A biztonsági cérna is végigfut a papíron, és szintén fényben tűnik elő, egy sötét csík formájában.

További biztonsági jelek tűnnek elő a bankjegy meghajlításakor. Az alacsony címletű (5, 10, 20) euróbankjegyeken hologramos fóliacsík van, amely az euró jelét és a bankjegy értékét tartalmazza. Ezen felül hátoldalukon szivárványszínű csík található, mely a pénz meghajlításakor, fényes nappal válik láthatóvá. A nagyobb címletű (50, 100, 200, 500) bankjegyek hologramos fóliacsíkjain a pénz rajzolata és névértéke olvasható. Ezen bankjegyek meghajlításakor pedig a névérték színe lilából – olívazöldön át – barnába vált.

Az európai jegybank tájékoztatása szerint az euróérmék is – a bankjegyekhez hasonlóan – különleges biztonsági elemeket tartalmaznak majd, hogy minél könnyebben lehessen kiszűrni a hamis pénzeket.