A francia menekültügyi hivatal (OFPRA) a korábban elutasított négy zámolyi roma közül háromnak fellebbezés után megadta a menedékjogot

  • tájékoztatta az MTI párizsi irodáját csütörtökön Krasznai József, a Strasbourgba menekült zámolyiak képviselője.

    A pozitív felülvizsgálati döntés három felnőttet és a hozzájuk tartozó hat kiskorút érinti, köztük van Lakatos Melinda és három kisgyermeke is, akik tavaly tavasszal rövid időre visszautaztak Magyarországra. Lakatos Melinda élettársa, Góman András már korábban megkapta a menekültstátust. Pozitív elbírálásban részesült az a háromgyermekes csóri házaspár is, akiknek azt kellett bizonyítaniuk, hogy a zámolyiakat ért sérelmek idején ők is a faluban laktak. Az OFPRA határozatát szerdán vették kézhez a kérelmezők.

    Krasznai József az MTI-nek elmondta, hogy az elutasított negyedik személy, egy kétgyermekes asszony ügyében újabb folyamodványt nyújtanak be a párizsi székhelyű francia hivatalhoz. A negatív válasz indokairól egyelőre még nincsenek pontos információik.

    A jelenlegi állás szerint a 2000 júliusa óta Strasbourgban élő 39 fős csoportból már csak négy fő státusa kérdéses, az ismét elutasított kétgyermekes asszony mellett Krasznai idős édesanyjának helyzete tisztázatlan, őt azonban eddig még nem hallgatta meg az OFPRA, Krasznai édesapja pedig időközben elhunyt Strasbourgban. A zámolyiak eredetileg 46 fős csoportja Magyarországon megélt zaklatásokra és üldöztetésekre hivatkozva nyújtotta be menekültkérelmét az illetékes francia hivatalhoz. A Strasbourgba költözött zámolyiak közül többen még az OFPRA-határozat előtt időközben Kanadába távoztak.

    A tavasszal menedékjogot kapott felnőtt férfiak többsége állást vállalt, a csoporthoz tartozó 22 gyermek mindegyike iskolába, illetve óvodába jár.

    Krasznai József ismeretei szerint a magyar hatóságok által a Zámolyon 1999 augusztusában történt halált okozó verekedésben való részvétel gyanúja alapján kikért két zámolyi asszony kiadatását a francia hatóságok elutasították, s erről tájékoztatták a magyar igazságügyi szerveket.

    A strasbourgi romák szószólója arról is beszámolt, hogy a jövő héten visszautazik Magyarországra, mert egyéni képviselőként kíván indulni a parlamenti választásokon, miután Mándokról felkérést kapott az elhanyagolt északkelet-magyarországi körzet lakóinak képviseletére.

    A MAGYAR ÁLLAM FENNTARTJA: A ZÁMOLYI ROMÁKAT NEM ÉRTE ÜLDÖZTETÉS

    A magyar állam véleménye változatlan: nem érte üldöztetés Magyarországon a zámolyi romákat – mondta az MTI- érdeklődésére csütörtökön Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnökhelyettese reagálva a francia menekültügyi hivatal (OFPRA) döntésére, miszerint további kilenc zámolyi roma kapott menedékjogot.

    Heizer Antal nem kívánt véleményt nyilvánítani az OFPRA döntéséről, de önmagában furcsának tartotta, hogy ilyen státust kaphatott egy olyan család, amely az eljárás közben Magyarországon járt.

    Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: reméli a döntés megnyugvást jelent majd az érintett családoknak. Ugyanakkor hozzátette: továbbra is az az álláspontja, nem az ország elhagyása jelenti a megoldást. Farkas Flórián véleménye szerint itt kell megteremteni annak feltételeit, hogy Magyarországot a cigányság a saját országának érezhesse.

    A francia menekültügyi hivatal (OFRA) áprilisban azzal indokolta a Lakatos Melinda és három gyermeke által benyújtott kérelem elutasítását, hogy a zámolyi fiatalasszony az év elején visszautazott Magyarországra, s így kérése nem minősül elfogadhatónak.

    A zámolyiak eredetileg 46 fős csoportja a Magyarországon megélt zaklatásokra és üldöztetésre hivatkozva nyújtotta be menekültkérelmét az illetékes francia hivatalhoz. A kérelmezők közül azonban többen még az OFPRA határozata előtt Kanadába távoztak. A Strasbourgban élő zámolyi romák közül jelenleg négy fő státusa kérdéses.