A tiszteletdíját is megvonhatják annak az országgyűlési képviselőnek, aki a hónap végéig nem adja le legfrissebb vagyonnyilatkozatát.

A bevallás tartalmát azonban továbbra sem ellenőrzik, csak akkor, ha valaki bejelentést tesz a képviselő ellen.

A nemrég elfogadott törvénymódosítás után a képviselőknek, és a velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak évente kell vagyonbevallást tenniük. Több képviselő szerint a törvény könnyen kijátszható, ha valaki például egy tőle külön élő rokonára íratja vagyona egy részét.

Aki január 31-ig nem tölti ki a bevallást, nem gyakorolhatja képviselői jogait, és ha a jövő évi választásokon nem jut be a Parlamentbe, elesik az átlag másfélmillió forintos végkielégítéstől. A képviselő vagyonnyilatkozata nyilvános, az abban szereplő adatokat nem ellenőrzik, az esetleges vagyongyarapodást nem vizsgálják.

“Nem ez a célja a vagyonnyilatkozatnak, a vagyonszaporulat ellenőrzése. Miután nyilvánossá vált a vagyonnyilatkozat, mindenki megnézheti, és ha úgy érzi, hogy az illető képviselő eltagadott valamit, tévesen mondott valamit, akkor kezdeményeznie kell vagyonnyilatkozati eljárást, mert azt bárki kezdeményezhet” – nyilatkozta Isépy Tamás a parlament mentelmi bizottságának elnöke.

Ha egy képviselőről kiderül, hogy valótlan adatokat írt nyilatkozatába, azt nyilvánosságra hozzák. Egyéb szankció azonban nem éri.