A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya csütörtökön feljelentés kiegészítést rendelt el annak a feljelentésnek az ügyében, amely amiatt érkezett, hogy jelenleg is áll Dobozon, a Kossuth Lajos utcában egy szovjet hősi emlékmű, vörös csillaggal a tetején.

Balogh Lajos Barna, helyi református lelkész ezért feljelentést tett a település polgármestere és jegyzője ellen a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál, önkényuralmi jelkép használata vétsége miatt.

A lelkész ugyanis, levéltári kutatásai alapján arról győződött meg, hogy az emlékművet – szemben a dobozi polgármester állításával – nem 1944-ben, hanem 1958-ban emelték, így szerinte kizárt, hogy ott a II. világháborúban elesett orosz katonák földi maradványai nyugszanak.

A november 27-én kelt feljelentést, azóta a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal – hatáskörének hiányát megállapítva – a büntetőeljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező rendőrséghez áttette.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya csütörtökön feljelentés kiegészítést rendelt el, amelynek határideje 15 nap, és meghosszabbítható.
Ezt követően döntenek a nyomozás elrendeléséről, vagy megtagadásáról.