Egy amerikai civiljogi szervezet szerint a floridai rendőrség által használt rendszer két hónap alatt egyetlen bűnözőt sem azonosított.

Az arcazonosító-rendszer a floridai Tampa városában működött tesztüzemben. A rendszer a város központjában elhelyezett 36 kamerából, a Visionics cég Face-It szoftveréből és a szükséges informatikai háttérből állt. A 30 ezer dolláros szoftver által vezérelt rendszer a kamerákkal “befogott” alanyok arcának 80 jellegzetes pontját veti össze az adatbázisban tárolt bűnözőkével, a hasonlóságot egytől tízig osztályozva, 8,5 fölötti érték esetén riaszt. A rendőrségnek ezután nincs más dolga, mint a helyszínre menni és őrizetbe venni a delikvenst.

Az America Civil Liberties Union január elején nyilvánosságra hozott jelentése szerint a rendszer két hónapos működése alatt egyetlenegy találatot sem produkált, használatát pedig a helyi rendőrség két hónap után annak ellenére felfüggesztette, hogy előzetesen egy éves tesztperiódusra szerződtek a Visionics-szal. A tampai rendőrség szerint a Face It működését csupán időlegesen függesztették fel – augusztusban -, a Visionics szóvivője szerint a totális negatív eredményre azért is kerülhetett sor, mert a rendszer használata idején a városban “nem voltak jelen nyilvántartott bűnöző elemek”.

A biometrián alapuló arcfelismerő-rendszerek a tavalyi év során terjedtek el, a Visionics az ősz folyamán mintegy 100 repülőtér felszerelésére kapott megbízást. Az amerikai hadsereg szintén hasonló rendszerek licencelésére kötött szerződést a Viisage céggel. Az ACLU szerint a hasonló elven alapján működő rendszerek több esetben produkáltak hamis eredményeket, sokszor még a “célszemély” nemét sem sikerült eltalálni. A szervezet jelentése szerint korábban az amerikai bevándorlási hivatal is beszüntette a rendszer használatát, a mexikói határon folyó tesztek után.

A civiljogi szervezet összeségében a technológia kiforratlanságából adódó hibalehetőségekre hívja fel a figyelmet. Korábban az Electronic Frontier Foundation is hasonló figyelmeztetést adott ki, ezzel együtt megkérdőjelezve a Nagy Testvér-szerű megfigyelés jogi hátterét is.