A Microsoft perrel fenyegette meg a MagyarOffice nevű irodai szoftvercsomagot készítő MultiRáció Kft-t. A redmondi vállalat keresete szerint a MagyarOffice elnevezés használata megtévesztő, ezért sérti a versenyjogot.

Az Oppenheim és Társai ügyvédi iroda a Microsoft megbízásából faxot küldött a MagyarOffice elnevezésű irodai szoftvercsomag gyártójának, forgalmazóinak, illetve hirdetését közzétevő médiumoknak, hogy azonnal állítsák le a termék árusítását és reklámozását.

Álláspontjuk szerint a MagyarOffice gyártója mind a program elnevezésével, mind pedig a külső megjelenésével a Microsoft Office-t kívánja másolni, azt a látszatott keltve, mintha a Microsoft termékéről lenne szó.

Gaál Péter, a Microsoft Magyarország marketingigazgatója szerint ez ahhoz hasonló eset, mint amikor világhírű sportszergyártók nevére megtévesztésig emlékeztető feliratot nyomtatnak egyes cikkekre. A marketingigazgató azt mondta: a MagyarOffice logója hasonlít a Microsoftéhoz, miközben a feliratok betűtípusa is csak kicsit különbözik.

Szerinte az elnevezéssel is a nemzetközi hírű cég bevezetett termékének előnyeit kívánták kihasználni a magyar gyártók, hiszen a hivatalosan “Microsoft Office Magyar” elnevezésű, hazai piacra átírt nemzetközi csomagot sokszor nevezik magyar Office-nak, miként az itteni piacra szánt alapprogramot is magyar Windowsnak hívják.

Banai Miklós, a MultiRáció Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy nem tartják jogosnak az amerikai óriás cég vádjait, de mivel nem kívántak összetűzésbe kerülni a Microsofttal, a termékhez hozzácsatoltak egy részletes termékismertetőt, amely leírja, mi is a MagyarOffice, és ki gyártja. Az ügyvezető szerint sem a logó, sem a név nem téveszthető össze a Microsoft termékével.

Ráadásul

  • hangsúlyozta — a két terméket már méretük alapján sem lehet összekeverni: a Microsoft Office egy viszonylag nagyméretű dobozban kapható, míg a MagyarOffice DVD-tokban. Az ügyvezető ugyanakkor örül annak, hogy a fenyegetés nem éreztette hatását, termékeik nem kerültek le a polcokról, a reklámok elhangozhattak.

Hogy a Microsoft megelégszik-e az ügyvédi üzenetekkel, vagy további lépésekre is elszánja magát, azt egyelőre nem tudni.