A lakásmaffia miatt a földhivatali szabályok módosítására készül a FVM.

A rendőrség budapesti speciális egységének vezetője azt javasolja, vezessenek nyilvántartást azokról, akik kikérik a földhivatali tulajdoni lapokat, és egyszerűsítsék az új tulajdonosok bejegyzését.

Meghamisítják a tulajdoni lapot, leitatják vagy megverik az egyedülálló, idős lakástulajdonost, kölcsön fejében jutnak hozzá az ingatlanhoz – ezek a lakásmaffia legelterjedtebb módszerei. De az is előfordult már, hogy rég halott ügyvéd aláírásával adtak be adásvételi szerződést a földhivatalhoz, és csak a véletlenen múlt, hogy lebuktak – mondja a lakásmaffia ellen küzdő rendőrcsoport vezetője.

Mindenféle bélyegzőt lehet manapság hamisítani Magyarországon, készíttetni is, úgyhogy ügyvédi bélyegzők tömkelegét készítik így el, és ezzel a hamis bélyegzővel jegyeznek ellen szerződéseket, és így nyújtják be ezeket a földhivatalhoz – véli dr. Sári Mónika, a BRFK Vagyonvédelmi Osztályának vezetője.

A földhivatalban pedig nincs mód az ellenőrzésre. Még azt sem tartják nyilván, hogy ki kérte ki a tulajdoni lapot, pedig a rendőrök szerint erre és néhány más lépésre mindenképp szükség lenne. A földhivatalokat felügyelő földművelési tárca azt ígéri, hogy 2 héten belül szigorítják a szabályokat.

“A minisztérium a helyzet megoldására és kezelésére egy intézkedéscsomagot alkotott, amely tekintetében jelenleg zajlanak az utolsó egyeztetések” – mondja Imrédy Szabolcs, FVM szóvivője.

A rendőrök szerint további segítséget jelentene, ha jobban ellenőriznék a bélyegzők elkészítését, és arra köteleznék a szerződést elkészítő ügyvédeket, hogy pontosan tájékoztassák ügyfeleiket arról, mit is írnak alá.