Az RTL-Klub információi szerint a postán megkapták a vezérigazgatóság dolgozói annak a hazugságvizsgálatnak az eredményét, amit az elmúlt évben végeztek. A poligráfos vizsgálat eredményét a 32 érintett nem vihette magával, mert miután elolvasták, vissza kellett adniuk. Az eredményeket tartalmazó lapokat ugyanis ledarálták.

A posta vezetése azért rendelte el a hazugságvizsgáló alkalmazását, mert a részvénytársaságtól kikerültek a posta és a Földi László egykori hírszerző vezette Defend Kft. között létrejött szerződések. A postáról kikerült szerződések alapján Molnár Gyula szocialista képviselő tavaly feljelentést tett a rendőrségen, mert azt sejti, hogy a megállapodások és az állami tulajdonszerzések a Defendben félmilliárdos kárt okoztak.

A rendőrségnek február elején kell eldöntenie, hogy nyomozást indít-e az ügyben. A hazugságvizsgáló postai alkalmazását az ombudsman korábban az RTL Klubnak adott nyilatkozatában is aggályosnak tartotta.

“Ha nincs személyiségi jogi szempontból jogosultsága ilyen módszert alkalmazni egy munkáltatónak, akkor az ilyen módszerekkel szerzett adatokat sem kezelheti, az ugyanis törvénysértő” – nyilatkozta Lenkovics Barnabás.

A posta vezetése csak arról tájékoztatta az RTL Klub Híradóját, hogy a hazugságvizsgáló alkalmazása önkéntes részvételen alapult, arra egy szóval sem tért ki közleményében, hogy a vizsgálat törvényességét megkérdőjelezik.

A HVG értesülése szerint a hazugságvizsgálatot a Tóth Ernő vezette Carrier Kft. végezte. Tóth Ernő, aki egykoron a Pest Megyei Rendőrkapitányság szervezet bűnözés elleni osztályát is vezette, akkor vált ismerté, amikor megszervezte Pintér Sándor és az első fokon tavaly tíz év szabadság vesztésre ítélt Dietmar Clodo bombagyáros között létrejött 1997-es találkozást.