A fővárosban már kijelölték, és hamarosan máshol is összeáll az úgynevezett dohánykommandó, amely az eddigieknél rámenősebben ellenőrzi a nem dohányzók védelméről szóló törvény végrehajtását.

Még ebben a hónapban néhány munkahelyen észrevétetik magukat a cigaretta-ellenőrök – hangzott el az ÁNTSZ mai tájékoztatóján.

Napokon belül munkába áll a dohánykommandó. A fővárosban már kijelölték azokat az embereket, akik csak ezzel foglalkoznak a jövőben, de várhatóan az ország többi részén is megalakítják ezeket a csoportokat. Az országos tisztifőorvos közölte: mostantól sokkal szigorúbban ellenőrzik, hogy be tartják-e a nem dohányzók védelméről szóló törvényt és sokkal sűrűbben szabnak ki bűntetést is. Lun Katalin elmondta: tavaly több mint ötmillió forintos bírságot róttak ki emiatt, idén várhatóan az összeg emelkedni fog, ugyanis élnek majd azzal a tövényadta lehetőségükkel is, hogy akár kétnaponta kimennek ugyanoda ellenőrizni és akár kétnaponta kiszabják a maximum 100 ezer forintos bírságot.

Egyébként az elmúlt évben a legtöbb gond az oktatási intézményekben volt, de a kórházakban sincs minden rendben, ha csak az újpesti esetre gondolunk, amikor a beteg az ágyban dohányzott és ezért gyulladt ki a részleg. Melles Márta, az Országos Járványügyi Központ vezetője arról beszélt, hogy egyelőre nincs influenzajárvány és nem is számítanak komolyabb járványra, ugyanis a Franciaországban és Spanyolországban talált influenza vírusok ellen véd az idei oltóanyag, vagyis a kórokozó genetikai összetetéle nem változott különösebben tavaly óta. Egyébként Magyarországon eddig 30 mintát vizsgáltak meg, de még egyetlen influenza vírussal sem találkoztak.

Szó volt még arról, hogy szalmonella baktériumot találtak abban a Merci csokoládéban, amely már nem volt forgalomban, mert a német gyártó visszarendelte azt a sorozatot, amelynek áprilisban járt volna le a szavatossága. Az ÁNTSZ nem számít szalmonellafertőzésre. Ütő István helyettes országos tisztifőorvos elmondta: a fertőzőtt csokik már nincsenek a boltokban, ráadásul csupán minimális mennyiségben találtak bennük baktériumot, amely még nem szokott megbetegedést okozni.