Adatok a tagokról a biztosítónak

A felügyelet bejelentése nyomán rendőrségi vizsgálat indult ismeretlen tettes ellen az ING N-N nyugdíjpénztárnál. Úgy tűnik, a kassza jogtalanul adott át tagjairól adatokat az ING N-N Biztosítónak. Közben bő egy év alatt a harmadik felügyeleti vizsgálat zajlik a privát nyugdíjintézménynél.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) bejelentése nyomán mától rendőrségi vizsgálat indult ismeretlen tettes ellen az ING Nationale-Nederlanden (N-N) nyugdíjpénztár tevékenységéhez kötődően. A rendőrök ma hallgatják meg az első tanúkat az ügyben – értesült a Világgazdaság. Kérdésükre az információt a felügyelet sajtófőosztályán egyelőre nem kívánták kommentálni.

Úgy tudják, a vizsgálat ahhoz az esethet kapcsolódik, amelynek kapcsán a PSZÁF 2001. július közepén egy határozatában már 500 ezer forintos bírságot szabott ki az ország egyik legnagyobbjának számító nyugdíjpénztárra. Ennek lényege, hogy az ING N-N Biztosító ügynökei számára megkaphatta új üzletek szerzése érdekében a nyugdíjpénztári tagok listáját a kassza irányítóitól. Az adatok jogosulatlan felhasználásával megsértették a pénztári titokra vonatkozó jogszabályi passzusokat.

Mint emlékezetes, az N-N magánpénztárát a tavaly nyarat megelőzően már februárban is elmarasztalta, s 700 ezer forint bírsággal sújtotta a PSZÁF. Akkor többek között a számviteli politika elavultságát, a számlarendet, s a céltarttalékképzés könyvviteli elszámolásának módját kifogásolta az ellenőrző hatóság.

A Világgazdaság információi szerint a tavalyiak után jelenleg ismét felügyeleti ellenőrzés zajlik az ING N-N kasszánál. Az ezt lezáró határozatot még nem hozták nyilvánosságra.

Veres János, az N-N Országos Magánnyugdíjpénztára igazgatótanácsának elnöke meglepetéssel értesült a rendőrségi eljárás tényéről. Eddigi tevékenységük alapján kizártnak tartotta, hogy a vizsgálat eredményre vezetne. Olyan súlyos hibát, amely esetleg kárt okozott volna pénztártagjainknak, eddig sem talált a hatóság – nyomatékosította az igazgatótanács elnöke.