Szíriai ügyvédek egy csoportja kedden bejelentette, hogy az enyhülő politikai légkörben jogvédő szervezetet alapítottak a politikai foglyok védelmére. A Nemzeti Bizottság a Másvéleményű Foglyok Védelmére nevű szervezet keddi közleményében a joguralom érvényesítését, valamint a politikai foglyok számára biztosított igazságos bírósági eljárás kiharcolását jelölte meg céljaként.

A bizottság három hónapon belül konferenciát tart, amelyen elfogadják működésük alapszabályzatát. Az alapítók öt neves szíriai jogász. A szíriai Emberi Jogok Védelmének Bizottsága, amely az új elnök, Bassár el-Aszad hivatalba lépése előtt letartóztatott összes politikai fogoly szabadon bocsátásáért küzd, úgy becsli, hogy mintegy ezer politikai foglyot tartanak fogva az arab ország börtöneiben.

A szíriai hatóságok tavaly novemberben szabadon engedtek 122 politikai foglyot, többségükben szélsőséges muszlim szervezetek tagjait. November elején a szíriai Kommunista Munkáspárt kilenc tagját is kiengedték 14 évi börtönbüntetés letöltése után. A szíriai elnök még 2000-ben az általa hirdetett reform keretében több mint hétszáz politikai foglyot részesített amnesztiában, valamint köztörvényes bűnelkövetőkre vonatkozó általános közkegyelmi törvényt terjesztett a parlament elé.

A hatóságok azonban a politikai máskéntgondolkodók csoportjaira is nyomást gyakoroltak: továbbra is elzárás alatt áll az a két liberális parlamenti képviselő, aki 2001 szeptemberében a politikai jogok bővítéséért szállt síkra, csakúgy mint a jelenlegi rendszer hangos ellenzékének több prominens alakja.