A nemzetközi terrorizmus elleni harc áll idén is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tevékenységének középpontjában, a szervezet decemberi bukaresti konferenciáján elfogadott akciótervnek megfelelően.

Az EBESZ állandó tanácsa előtt Jaime Gama portugál külügyminiszter, a szervezet új soros elnöke kifejtette: Portugália egyéves elnöksége alatt előtérbe kívánja állítani a biztonság megszilárdítását, a nemzetközi szervezetek közötti együttműködés erősítését, valamint a konfliktusok megelőzését és a válságkezelési tevékenységet. Gama különmegbízottat szándékozik kinevezni a terrorizmus elleni harc kérdéskörében, akinek feladata lesz a megelőző intézkedéseket körvonalazó bukaresti nyilatkozat gyakorlatba való átültetése, más nemzetközi szervezetekkel együttműködésben.

Az EBESZ továbbra is megkülönböztetett figyelemmel kíséri az olyan válsággócokat, mint Csecsenföld és Karabah, vagy Délkelet-Európa, és azon lesz, hogy elősegítse e térségekben a békét, a stabilitást és a demokratikus folyamatokat. Különösen nagy kihívást lát az EBESZ számára a soros elnök az őszi bosznia-hercegovinai választások előkészítésében, és a Jugoszláviában megkezdődött reformfolyamat további támogatásában. Gama különösen fontosnak nevezte, hogy Koszovóban kormány alakuljon.