Több éves szabadságvesztésre ítéltek Nagy-Britanniában kilenc afgán férfit, akik két éve Londonba térítették az afgán légitársaság egyik belső járatát. A vádlottak azzal védekeztek a tárgyaláson, hogy családtagjaikkal a tálibok szörnyű rendszere ellen menekültek.

Huszonhét hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a londoni központi bíróság azt a kilenc afgán férfit, akik 2000 februárjában Afganisztánból Londonba térítették az Ariana afgán légitársaság egyik belföldi járatát. A gépeltérítés két fő szervezője öt év börtönbüntetést kapott, hét másik személyt 30, illetve 27 hónap szabadságvesztésre ítéltek. A bíróság bejelentette, hogy az afganisztáni szafi törzs, ahonnan az elítéltek származnak, kegyelmi kérvényt juttatott el Tony Blair brit kormányfőhöz.

A bíróság erőszakos fogva tartás, gépeltérítés és fegyverek törvénytelen birtoklása vádjában találta bűnösnek a kilenc afgán férfit. Valamennyien bűnösnek vallották magukat a gépeltérítés vádjában, de azzal védekeztek a tárgyaláson, hogy a tálib rezsim elől menekültek, amikor családtagjaikkal a fedélzeten előbb Moszkvába, majd onnan Londonba térítették az afgán légitársaság belső járatát, fedélzetén több mint 140 utassal és a személyzettel.

A géprablók a londoni Standtead repülőtéren azzal fenyegetőztek, hogy megölik túszaikat és felrobbantják a repülőgépet, ha a hatóságok nem teljesítik követeléseiket. A túszokat három napon át tartó alkudozás után engedték el, majd megadták magukat a brit hatóságoknak, politikai menedékjogot kérve maguk és családtagjaik számára Nagy-Britanniában.