Bár mi még nem, de 2002-ben a britek már az interneten is szavazhatnak. Õk az elsők, akik élesben is bevetik az e-szavazás lehetőségét, bár próbálkozások voltak már másutt is.

Robin Cook, a brit törvényhozás alsóházának elnöke azt nyilatkozta a The Guardian című lapnak, hogy főleg a 40 év alattiak fognak online voksolni. Az elnök szerint egyébként az angol parlament a 18. századi maradisággal dolgozik. Ezért a netes szavazás bevezetése hatalmas előrelépés a konzervativizmusukról híres angoloknál.
Az online módon történő voksolást Cook elnök “tough call”-ként említi, ami körülbelül annyit tesz: nagy kihívás. A kihívás tényleg nagy lesz, hisz a választási manipulációtól nagyon komolyan kell védeni majd a rendszert, és el kell érni a szavazókedv növelését.

A legutóbbi szavazáson a választásra jogosultaknak csak mintegy 59 százaléka járult a szavazófülkékhez, ami minden idők legalacsonyabb részvételi aránya. Az online szavazásra épp azért kerül sor, hogy többen szavazzanak, mint legutóbb. Cook szerint nem jó a kapcsolat a jelöltek és a polgárok között, ám viszonyukat talán elmélyítheti a világháló.

Magyarországon nem csak a jogszabályi háttér hiányzik, hogy 2002 áprilisában internetes szavásra sor kerüljön. A választások lebonyolításával foglalkozó hivatalban nem látják biztosítottnak a titkos szavazás feltételeit, és úgy vélekednek, ily módon nem lehet ellenőrizni azt sem, hogy a választópolgár egyedül, önállóan szavazott-e, vagy netán valaki befolyásolt-e az egérrel való kattingatáskor. Maradnak tehát a választófülkék, és szükség lesz még a jól bevált papírra, a megfelelő színű tollra, no és persze egy szemüvegre is, hisz rontás esetén itt nincs “Cancel” gomb, bár ha az indokolt, kizárólag egy esetben – szigorú jegyzőkönyvezés mellett – lehetőség van új szavazócédulát kérni a szavazatszámláló bizottságtól…