A tavalyi év első felében 119 millió forint kárt okoztak a magyar bankoknak a kártyáikkal elkövetett csalások. Ez a teljes forgalom 0,01 százaléka.

A károk csaknem háromnegyedét hamisított plasztiklapokkal, egynegyedüket pedig elveszett vagy ellopott kártyákkal okozták – olvasható a jegybank legújabb felmérésében. A magyar bankok által forgalomba hozott 4,59 millió kártyával összesen 3262 visszaélést követtek el 2001 első felében. A kártyatulajdonosok ebben az időszakban 1234 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le plasztiklapjaikkal. A kártyákkal okozott 119 millió forintos kár ennek a forgalomnak a 0,01 százalékát teszi ki, a 2000. év első félévében mért 0,009 százalékot követően – olvasható a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb elemzésében.

Egy év alatt 34 százalékkal nőtt a kibocsátóknál, azaz a bankoknál – és nem a kártyát elfogadó kereskedőknél – jelentkező károk nagysága. A legtöbb csalást hamisított kártyákkal követték el, a teljes kárösszegből 76 millió forintot képviselt ez a típusú visszaélés. Ez a csalásfajta nemcsak a leggyakoribb, hanem a leggyorsabban is terjed. Az így okozott károk értéke a vizsgált időszakban 41 százalékkal emelkedett. Leggyakrabban úgy hamisítják a plasztikokat, hogy amikor a tulajdonos az olvasón áthúzza a kártyáját, a leolvasott adatok a hamisítókhoz kerülnek. Amikor a csalók még a PIN-kódot is meg tudják szerezni, igazán könnyű dolguk van vásárláskor vagy készpénzfelvételkor. Ráadásul a kártyabirtokosnak egy ideig fogalma sincs arról, hogy más is használja a pénzét.

A második legnépszerűbb csalási forma, az elveszett és ellopott kártyákkal elkövetett visszaélés. Tavaly, az első félévben 1006 alkalommal fizettek és 272 esetben vettek fel készpénzt ilyen plasztiklapokkal, amelyekkel összességében 30 millió forintos kárt okoztak. Az egy évvel korábbihoz képest jelentősen – 16 százalékról 4 százalékra – csökkent a mailen, a telefonon és az interneten megrendelt áruk ellenértékének kifizetéséhez kapcsolódó kibocsátói kár. Ez a bankok szigorúbb monitoringrendszerére, valamint a csak ilyen esetekben használatos virtuális kártyák bevezetésére vezethető vissza.