A Magyar Televízió Rt. (MTV) 2001. évi tevékenységét is vizsgálni fogja az Országos Rendőr-főkapitányság Pető Iván szabad demokrata képviselő decemberi beadványa nyomán.

Az ügyet hozzácsatolják a közszolgálati médium visszás gazdálkodásával kapcsolatos, korábban indított nyomozáshoz. A rendőrség tavasz óta nyomoz hűtlen és hanyag kezelés, valamint adócsalás bűntettének alapos gyanúja miatt az archívum elkótyavetyélése és az előnytelenül kötött szerződések miatt.

A szabad demokrata politikus december 3-án kelt, Polt Péternek címzett beadványa arra hívta fel a legfőbb ügyész figyelmét: az Országgyűlés által elfogadott 2000. évi zárszámadásból – amely elengedte az MTV 2001. augusztus 31-ig fennálló, több mint 1,4 milliárdos köztartozását – “kiderül, hogy a Magyar Televízió Rt. a 2001-es évben is tovább folytatta azt a gyakorlatot, hogy a dolgozóktól levont járulékokat nem fizette be az APEH megfelelő adó és társadalombiztosítási számláira, hanem azokat más célra fordította.” A Fővárosi Főügyészség Pető Ivánnak szóló levele szerint az SZDSZ-es képviselő bejelentését megküldték az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Nyomozó Főosztályának azzal a céllal, hogy azt csatolják a már folyamatban lévő nyomozás anyagához.

A Magyar Televízió Rt.-nél még május közepén rendelte el az ORFK a nyomozást hűtlen, valamint hanyag kezelés, továbbá adó- és társadalombiztosítási csalás alapos gyanúja miatt, Haraszti Miklós, illetve Pető Iván szabad demokrata politikusok feljelentésére. Az MTV felügyelőbizottsága májusban szintén feljelentést tett, mivel a testület szerint elkótyavetyélték a Magyar Televízió archívumát, jelentős eltérés alakult ki a külső és a belső gyártású műsorok díjazása között az előbbiek javára, továbbá a nézettségi mutatókat nem mindig érvényesítették a díjak megállapításánál. Jelenleg szakértők vizsgálják a nyomozati anyagokat, a köztévé akkori felsővezetőinek kihallgatása még hátra van.