Bár az ügyészség megállapította a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményét a rendőrt megütő tanárnő esetében, mégis mellőzték a vádemelést.

Megrovásban részesült, akárcsak az iskolatitkár, aki nem volt hajlandó megadni az inzultusba keveredett pedagógus adatait a rendőrségnek. A rendőrök nem követtek el bűncselekményt – állapították meg. Bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a IV. és a XV. kerületi ügyészség annak a két rendőrnek az ügyében, akik két évvel ezelőtt összetűztek egy tanárnővel Budapesten. A rendőrt megütő tanárnő esetében megállapították a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményét, de mellőzték a vádemelést. Ezt Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője mondta az [origo]-nak pénteken este.

A rendőrök 2000 januárjában az iskolából kijövő tanulókat kérdezgették, a középiskolai tanárnő viszont tiltakozott ez ellen. A nyomozók vitába keveredtek a tanárnővel, meglökték, ő felpofozta az egyiküket, majd a rendőrök gázspray-vel lefújták, megbilincselték és földön fekve húzták, végül előállították. A nyomozást vádemelési javaslattal zárta le a Fővárosi Főügyészség Nyomozó Hivatala a rendőrök által megvert tanárnő, az iskola titkára és a két intézkedő civilruhás nyomozó ellen.

Borbély Zoltán azt mondta: az ügyészség a társadalomra való veszélyesség csekély foka miatt megszüntette az eljárást az ügyben szereplő iskolatitkár ellen is, aki nem volt hajlandó megadni az inzultusba keveredett pedagógus adatait a rendőrségnek. A tanárnőt és az iskolatitkárt is megrovásban részesítette az ügyészség.

A nyomozás során azt állapították meg – mondta Borbély Zoltán – hogy a tanulók igazoltatása jogszerű volt, az azt követő intézkedés célszerűsége és szakszerűség viszont vitatható. Hivatali visszaélésről azonban az ügyben szó sincs. Gönczöl Katalin, aki akkoriban az emberi jogok országgyűlési biztosa volt, azt állapította meg, hogy emberi jogaiban megsértették a tanárnőt.