Egy matematikai képlet az erőforrások optimális térbeli és időbeli elhelyezésében nyújt segítséget.

Sanyarú sors vár a brit bűnözőkre, legjobb, ha valamennyien jó útra térnek. A jövőben ugyanis szó szerint képletes harcot folytat a brit rendőrség ellenük annak köszönhetően, hogy matematikusok “csodafegyverrel”, a bűnüldözés képletével, avagy egyenletével vértezték fel a Scotland Yardot. Az eredményes küzdelemhez már csak az kell, hogy a rendőrök meg is tudják érteni, mi mit jelent benne – jegyezte meg a Reuters.

A csodafegyver a következő: NDb=(60% x Nc/Nt + 40% x Dc/Dt) x 17585

Az egyenlet agyafúrt ereje nem abban rejlik, hogy mindegyik rendőr kap belőle egyet és hirtelen az üldözött bűnöző orra elé tartja, aki a képleten vagy annyira eltöpreng, hogy könnyű megfogni, vagy – ha egy csöpp esze van – menten megadja magát. A képlet az erőforrások optimális térbeli és időbeli elhelyezésében nyújt segítséget, azaz abban, hogy hol és hány rendőrre van szükség Londonban. A matematikusok a képletbe belekalkulálták egyebek közt az egyes londoni körzetek lakóinak számát, a bűncselekmények gyakoriságát, a gazdasági helyzetet.

Az elméleti csodafegyver a 17 ezer 585 londoni rendőr 60 százalékát a lakosság körzeti megoszlása és szociális struktúrája alapján helyezi el, az állomány 40 százalékát pedig a bűnözés és a rendőri jelenlét igényszintje szerint. A rendőrség szóvivője szerint a képlet valószínűleg nem mér döntő csapást a bűnözésre, ám nagyon nagy a gyakorlati haszna a rendőrök elhelyezésében. “Nem olyasmiről van szó, amit elvont matematikusok sütnek ki elvarázsolt dolgozószobáikban” – mondta a rendőrségi szóvivő. Mindazonáltal a képlet miatt eddig még nem kezdték tömegével feladni magukat a brit bűnözők. Viszont nem kizárt, hogy ők is számolni kezdenek vele…