Első fokon négymillió forintos kártérítést ítélt meg a Győr-Moson-Sopron megyei bíróság egy asszonynak, aki kórházban fertőződött meg Hepatitisz-C vírussal.

A nő 1993-ban, hasnyálmirigy-műtétje idején kapott fertőzött vérkészítményt, és ezután betegedett meg. Az ítélet nem jogerős, a magyar állam fellebezhet az ítélet ellen. Magyarországon több mint ezer ember fertőződött meg Hepatitisz-C vírussal azért, mert rossz vérkészítményt kapott. 1992 óta szűrik a fertőző májgyulladás vírusát a vérből, az asszony pedig később kapta a készítményt. Állapota súlyos, orvosai szerint a fertőzött asszony menthetelen.

A fertőző májgyulladás nem gyógyítható. A betegek nem folytathatják további életvitelüket, családjukra is veszélyt jelentenek. Az asszony és családja szégyenli a betegséget, ezért nem vállalják a nyilvános szereplést. Az is hosszú időbe telt, amíg rászánták magukat, hogy elmenjenek ügyvédhez. A vidéki asszonyt a budapesti János kórházban operálták, és ekkor kapta meg a kórt. Nyolc évvel ezelőtt azonban már kötelezően vizsgálni kellett (volna) a vérkészítmények Hepatitisz-C fertőzöttségét. Egyelőre sem a kórház, sem a vérkészítményeket szállító Haematológiai Intézet nem nyilatkozott az esetről a Tényeknek.