Nyolc személyt, köztük négy brit állampolgárt vett őrizetbe részletes kihallgatásra az izlandi rendőrség a Virgin Atlantic brit légitársaság Orlandóba tartó járatának utasai közül, mert a társaság gépe pokolgépes fenyegetés miatt kényszerleszállásra kényszerült szombaton az izlandi Keflavik repülőterén.

A Boeing 747-es utasszállító a londoni Gatwick repülőtérről tartott az egyesül államokbeli Orlandóba 340 utassal és 18 fős személyzettel a fedélzetén, amikor az egyik mosdóban talált terrorista fenyegetés miatt a parancsnok a repülőgép mihamarabbi leszállása mellett döntött. “Bomba van a gépen. Amerikának el kell pusztulnia. Bin Laden hős. Kvaida” – írta valaki szappannal a repülőgép egyik mosdójának tükrére. A fenyegetést a személyzet egyik tagja fedezte fel. Az izlandi rendőrség a repülőtéren valamennyi utast kihallgatásnak vetette alá, mindenkit, nőket és gyermekeket is megmotoztak, átkutatták az össze kézipoggyászt. A rendőrség valamennyi utassal leíratta egy papírra a tükrön talált szöveget, hogy grafológus segítségével kideríthessék annak eredetét – jelentették a vasárnapi brit lapok. A fenyegetésről ugyan kiderült, hogy kegyetlen tréfa volt, de nyolc utast a keflaviki rendőrségre szállítottak részletes kihallgatásra. A többiek vasárnap folytathatták útjukat Orlandóba.

A gép egyik brit utasának elmondása szerint semmilyen pániknak nem volt jele, amikor a pilóta tájékoztatta az utasokat a bombafenyegetésről. Az utasok többsége inkább dühös volt, hogy floridai nyaralása ilyen kellemetlen közjátékkal kezdődik. Az izlandi rendőrség és a Virgin Atlantic is jelezte, hogy komoly felelősségre vonás vár – börtönbüntetés és súlyos pénzbüntetés – az elkövetőre, ha megtalálják. A brit légitársaság vezetői közölték, minden támogatást megadnak az utasok kártérítési követeléseihez, és maguk is polgári pert indítanak az illető ellen, megfizettetvén vele a gép útirányának megváltoztatása, az utasok izlandi elszállásolása miatt felmerült költségeket, amelyek több tízezer fontra rúgnak.