A Guantanamóban fogva tartot rabokról készült fotók nemzetközi tiltakozást váltottak ki. Az Amnesty International egyik vezető tisztviselője szerint a kezük lábuk megbilincselt foglyokkal való bánásmód az 1970-es években a kelet-európai országokban alkalmazott kínzásokra emlékeztet. Az Egyesült Államok bővíteni kívánja a fogolytábort.

Nemzetközi szervezetek tiltakozását váltották ki azok a fotók, melyeket az amerikaiak tettek közzé a kubai Guantanamón őrizetben tartott al-Kaida-tagokról és tálibokról. A foglyokat térdepelve, szemüveget, fülvédőt, sebészmaszkot és kesztyűt viselve fényképezték le, kezükön kívül lábuk is bilincsbe van verve. Az Amnesty International vezető egészségügyi tisztviselője, Jim West szerint a sokkoló képek az 1970-es években Kelet-Európában alkalmazott kínzási módszereket idézik fel. Az Egyesült Államok azonban ki akarja bővíteni a haditengerészeti támaszponton kialakított fogolytábort. A már eddig is sok vitát kiváltó táborban még több tálib és al-Kaidás foglyot kívánnak elhelyezni. A táborparancsnok, Mike Lehnert szerint akár 320 őrizetest is be tudnának fogadni addig, amíg készen nem lesz az építés alatt álló ideiglenes börtön.

Eközben a Vörös Kereszt a foglyokkal való bánásmóddal kapcsolatban vizsgálatot indított, mert a fogva tartottak elhelyezésének körülményei és a velük való bánásmód miatt mind több állam fogalmazta meg aggodalmait. A szervezet képviselői végigkérdezik az eddig ott elhelyezett 110 elítéltet, hogy hogyan érzik magukat a szigorú őrizetben. Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint az itt készülő két és félszer két és fél méteres cellák mérete kisebb, mint az Egyesült Államok által megállapított szabvány. Amerikát a kanadai miniszterelnök-helyettes is felszólította, hogy humánusan és a nemzetközi törvényeket tiszteletben tartva kezelje a foglyokat. Az Egyesült Államok szerint a rabokkal való bánásmód megfelel a Genfi konvenciónak, és lehelyezésük is ennek figyelembevételével folyik, jóllehet a rabokat hadifogolyként tartják nyilván.

A gunatanamói támaszpont népessége 40 százalékkal nőtt, amióta itt helyezik el a terrorizmussal gyanúsított foglyokat. Körülbelül 3800-an élnek a haditengerészeti bázison, a katonákon (titkosszolgálati tisztek, katonai rendőrök mesterlövészek és orvosok) kívül civil alkalmazottak is. A rabok őrzői sátrakban laknak, a rabokat ideiglenesen bádogtetős, drótkerítés-falú cellákban tartják. Többségük csendesen viseli sorsát, apróbb összetűzés csak a múlt héten történt, amikor egy őrizetes megharapta egy őr kezét, többen pedig halállal fenyegették meg fogva tartóikat. Afganisztánban még több száz elfogott terrorista és tálib vár arra, hogy elszállítsák. A Gunatamón épülő ideiglenes börtönben körülbelül 1000 embert tudnak majd elhelyezni, igaz korábban azt ígérték, hogy 2000 férőhelyes lesz – írja a BBC.