Néhány napja nem fogad el idegen csekkeket magyar bankoktól a francia Credit Lyonnais. Így most érezhetjük először annak a tényleges következményeit, hogy Magyarország szerepel az egyik pénzmosás ellen küzdő szervezet feketelistáján.

Év eleje óta ugyan törvény tiltja névtelen betétek elhelyezését, és Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke a múlt héten a Nap-keltében hiába állította, hogy a törvényalkotással lekerültünk a feketelistáról, erre június végéig még várnunk kell. A francia Credit Lyonnais a múlt héten meghatározatlan időre leállította a levelező banki kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyek egy szervezet szerint nem megfelelően lépnek fel a pénzmosás ellen. Mivel Magyarország is szerepel a szervezet feketelistáján, ezért a Credit Lyonnais a magyar bankoktól sem fogad el idegen csekkeket.

A francia bank döntésének oka, hogy múlt hétfőn pénzmosás alapos gyanújával vizsgálat indult egy másik francia pénzintézet, a Société Générále vezérigazgatója és két helyettese ellen. A hatóság gyanúja szerint ugyanis a bankárok elmulasztották ellenőrizni a francia és izraeli bankok tisztázatlan eredetű tranzakcióit.

Magyarország tavaly nyáron került fel a pénzmosásban érintett államok listájára a névtelen bankbetétek miatt. A listát a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD-országok mellett működő Financial Action Task Force (FATF) nevezetű szervezet állítja össze és frissíti. A körülbelül 30 tagországot tömörítő szervezetet az OECD hozta létre, hogy a bűnözéssel szerzett pénz tisztára mosása ellen folyó harc nemzetközi szintűvé váljon.