“…a legjobb az lenne, ha egyszerűen elpusztítanánk őket” – így vélekedett a romákról egy rendőrségi alkalmazott abban az országos vitában, amely a rendőrség belső számítógépes hálóján folyt a közelmúltban. A bevezetőben idézetthez hasonló mondatok ösztönözték arra dr. Réti Lászlót, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt fővizsgálóját, hogy a kollégái által a romákról a közelmúltban folytatott komputeres beszélgetést összegezze, s abból cikket írjon a Belügyi Szemlébe.

A belügyi tárca szakmai folyóiratának legutóbbi számában megjelent a szekszárdi fővizsgáló tanulmánya. Réti László összegzéséből megtudhatjuk: a romákról indított vita hat napig tartott, s 52 hozzászóló összesen 105 alkalommal fogalmazta meg gondolatait és indulatait. A vitázók fantázianeveket használtak, hogy ne kételkedjünk őszinteségükben. A fővizsgáló statisztikát készített a beszélgetők beállítottságáról, s megállapította: a hozzászólók 33 százaléka a cigánysággal kapcsolatban kizárólag rossz tapasztalatokat szerzett, és minden téren elítéli ezt a kisebbséget.

Szintén előítéletesen közeledett a cigánysághoz a vitázók 29 százaléka, de ők már néhány pozitív megjegyzést is fűztek mondandójukhoz. Ugyanilyen arányt reprezentálnak azok a rendőrségi dolgozók, akik megpróbálták objektíven mérlegre tenni a cigányságot, míg a vitázók kilenc százalékának szavaiból arra következtethetünk: ők a romák iránt szimpátiával viseltetnek. A fasisztoid véleményt megfogalmazó megszólalók a romák elpusztításában, kiéheztetésében, kitelepítésében, sterilizálásában, börtönben tartásában látják a cigánykérdés megoldását.