Az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében szigorítani kell a hazai állatvédelmi előírásokat. Be kell fejezni a kóbor kutyákon végzett kísérleteket, változtatni szükséges az állatszállítások jelenlegi gyakorlatán. Elképzelhető: termékdíjat vetnek ki a kutyatápokra, macskaeledelekre az állatvédelmi kiadások fedezése érdekében.

A tapasztalatok szerint a négy éve életbe lépett állatvédelmi törvény eddig nem váltotta be a reményeket. Az elmúlt években sem csökkent a kóbor kutyák száma, nem javultak az állatotthonok, menhelyek, az állattartás körülményei. Noha ma már több megyében dolgoznak általában állatorvos képzettségű állatvédelmi felügyelők, gyakorlatilag ma is büntetlenül lehet kínozni a védtelen jószágokat – értékelte a jelenlegi helyzetet Kovács Violetta állatvédelmi szakértő. Ráadásul a kétéves költségvetés nem biztosított fedezetet a legszükségesebb kiadásokra. Elegendő pénz nélkül az állatmenhelyek rendkívül rossz körülmények között működnek, többségüknek komoly gondot jelent az állatotthonokról tavaly életbe lépett jogszabály előírásainak teljesítése. Tavaly 1,7 millió kutyát oltottak be Magyarországon, s becslések szerint legalább százezer a kóbor, így ellenőrizetlen ebek száma.

Változtatni szeretnénk a jelenlegi helyzeten – mondta Hanzséros Ferenc, a földművelésügyi tárca (FVM) állatvédelmi országos főfelügyelője. Az állatvédelemért felelős FVM mindenekelőtt a finanszírozáson kíván javítani. A következő költségvetési törvényben már elkülönítenek pénzt az állatvédelmi kiadásokra. Jelenleg gyakorlatilag csak az állatvédelmi bírság forgatható vissza erre a célra, de ennek összege országos összesítésben sem haladta meg tavaly a 350 ezer forintot. Nagyságrendekkel több pénzhez jutna a terület a kedvtelésből tartott állatok számára gyártott termékek – különféle eledelek, almok stb. – termékdíjának bevezetésével. Hanzséros Ferenctől az MH megtudta: az FVM hamarosan kezdeményezni fogja a pénzügyi tárcánál a termékdíj kör kiterjesztését, az állatvédelmi hozzájárulás bevezetését. Erre egyébként már három éve, az állatvédelmi törvény hatálybalépésekor kísérletet tettek, de akkor a PM az inflációgerjesztő hatásokra hivatkozva utasította vissza a javaslatot. Mivel még nem érkezett meg az ügyben konkrét előterjesztés, a PM-nél nem kívántak nyilatkozni, milyen fogadtatásra számíthat az állatvédelmi hozzájárulás tervezete.

Információk szerint az állatvédők nem értenek egyet az FVM pénzügyi elképzeléseivel. A termékdíj a már jelenleg is szinte megfizethetetlen tápok, eledelek további drágulásához vezetne. Pár év múlva már csak egy módos réteg engedhetné meg magának, hogy állatot tartson otthonában – érvelt Kovács Violetta. – helyett az állatkísérletekkel tesztelt kozmetikumokat, vegyszereket kellene megadóztatni, de a veszettség elleni oltásokból befolyt, jelenleg követhetetlen sorsú százmilliók egy részét is vissza lehetne forgatni az állatotthonok megsegítésére. Az állatvédők az anyagi körülmények rendezése mellett az uniós csatlakozástól várják a hazai körülmények javulását. A brüsszeli igények között szerepel a kóbor kutyákon végzett kísérletek-, valamint egyes állatszépészeti módszerek (fülvágás, farokcsonkítás) befejezése. Pihenő- és itatóhelyek kiépítésével, a rakományok szigorúbb ellenőrzésével javítani kell a jövőben az állítszállítás körülményeit is.