A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) az idei idegenforgalmi főszezonban 4.749 idegenforgalmi egységet ellenőrzött és 2.721-nél a törvényes előírásoktól eltérően szabálytalan működési, forgalmazási feltételeket talált – közölte a hatóság az MTI-vel.

A vendéglátás területén a szabálytalanságok között változatlanul az árakkal kapcsolatos szabálysértések jártak az élen. Az idén a vendéglátóegységeknél az élelmiszerekkel kapcsolatos szabálysértések is növekedtek. Az élelmiszerüzletek területén az árfeltüntetés hiányossága volt a legjellemzőbb a szabálytalanságok között. Gyakran előfordult, hogy egy gyűjtő ártáblán sok ár volt feltüntetve, amelyek nagy része már nem volt érvényes. Több éve meglévő szabálytalanság az élelmiszerüzleteknél, hogy a vákuumcsomagolt termékek esetében a csomagolóanyagot belemérik az élelmiszer súlyába. A szálláshelyeken az árfeltüntetési kötelezettséget szegték meg többnyire. Az ellenőrzött szálláshelyek egynegyedében nem tettek eleget az osztályba sorolásról szóló jogszabályi előírásnak.

Az utazásszervezőknél több jogosulatlanul folytatott tevékenységet tártak fel a fogyasztóvédők. Az úgynevezett mutatványos berendezések biztonsági követelményeit alapvetően megfelelőnek találták. Az idegenforgalmi főszezon vizsgálata során 932 esetben szabálysértési eljárást folytattak le az ellenőrök, a kiszabott bírság meghaladta a 33 millió forintot. Helyszíni bírságot 331 esetben állapítottak meg, több mint 3 millió forint értékben. A vizsgálat során kiszabott fogyasztóvédelmi bírság és minőségvédelmi bírság csaknem másfélszerese volt az előző évinek. Fogyasztóvédelmi bírságot 698 esetben, több mint 53 millió forint értékben szabtak ki. Minőségvédelmi bírságot 403 esetben, több mint 23 millió forint értékben állapítottak meg. A jegyzőnél 35 esetben az üzlet bezárását kezdeményezték a fogyasztóvédők.