Jogerősen próbára bocsátásra ítélte a Csongrád Megyei Bíróság kedden azt a férfit, aki a vádirat szerint másfél évvel ezelőtt visszaélt Orbán Viktor kormányfő és Torgyán József FKGP-elnök, akkori miniszter nevével.

A nyomozás megállapításai szerint Bús Csaba soltvadkerti vállalkozó 2000 szeptemberében nem a saját vevőkártyájával akart nagy mennyiségű kristálycukrot vásárolni a szegedi Metro áruházban. Állítása szerint ugyanis nem szerette volna, ha a vállalkozásában nyoma van a vásárlásának, mert egy gyermekotthonnak kívánta adományozni az édesítőszert. A vállalkozó ezért felkereste Sepsei Tibort, az áruház illetékes osztályvezetőjét, aki Bús Csaba kérésére két kártyát is kiállított, az egyiket a miniszterelnök, a másikat az akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nevére. A miniszterelnök nevére kiállított kártyát a vállalkozó még aznap használta, a Torgyán József nevére szóló kártyával pedig két nappal később egy olyan személy vásárolt, akinek kilétére nem tudott fényt deríteni a nyomozó hatóság.

A két alkalommal összesen több mint öt és félmillió forint értékű kristálycukrot vettek, a vételárat kifizették. Az ügyészség magánokirat-hamisítás vétségének alapos gyanúja miatt emelt vádat a vállalkozó és az osztályvezető ellen. Az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság Bús Csaba elsőrendű vádlottat egy évi próbaidőre bocsátotta, a másodrendű vádlott Sepsei Tibor büntetése 50 ezer forint volt.Az ítélet ellen csak az elsőrendű vádlott és védője fellebbezett. A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság kedden délután hozott végzésében helybenhagyta az első fokú ítéletet, és a bűnügyi költség megfizetésére vonatkozó részt mellőzni rendelte: a jövőben felmerülő bűnügyi költséget nem kell megfizetnie a vállalkozónak.