A Happy End és az Ezüsthajó Kft. több éve törvényt sért. Az államkasszából milliárdos megrendelésekre dolgozó két cég ugyanis rendre elmulasztja éves beszámolóinak benyújtását. A két cég az elmúlt két év során legalább mintegy 7 milliárd forint értékben kapott megbízást az Országimázs Központon keresztül.

A közel egy évtizedes múltra visszatekintő Happy End Kft. a cégbíróság adatai szerint csupán egyetlen alkalommal nyújtott be úgynevezett egyszerűsített éves beszámolót az 1994-es évről. A Fidesz kampánycége, majd az országimázs alakításának legfőbb vállalkozása 1998 óta azonban nem készített üzleti összegzést. A Happy Endhez ezer szállal kapcsolódó Ezüsthajó Kft., amely egyedül a miniszterelnök útjainak vágatlan videós dokumentálásáért közel 900 millió forintot kapott a Miniszterelnöki Hivataltól, szintén adós maradt 2000-es mérlegével. A két vállalkozás az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartása számára se küldte el beszámolóját.

Az adatok nyilvánossá tételére a számviteli törvény azért kötelezi a hazai cégeket, hogy ezzel erősítse a cégek közötti gazdasági bizalom kialakulását. A vállalkozásoknak mérlegüket és eredménykimutatásukat évente kell eljuttatniuk a cégbírósághoz és az Igazságügyi Minisztériumhoz, így ugyanis biztosítható, hogy apartnerek bármikor viszonylag pontos adatokhoz juthatnak leendő üzletfelükről. Amennyiben egy vállalkozás sorozatosan elmulasztja beszámolójának leadását a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást indíthat, és kötelezheti a céget a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállítására. A cégbíróság mérlegelésétől függően a rendszeres törvénysértésért bírság is kiszabható.

Mint emlékezetes, a Wermer András, a kormányfő személyes tanácsadója által alapított Happy End Kft. 2000-től jutott egyre nagyobb állami megrendelésekhez. A cég szervezhette többek között Mádl Ferenc államfő beiktatási ünnepségét, az olimpiával kapcsolatos rendezvényeket itthon és Sidneyben, valamint a filmszemlét is. A kft. szerződést kapott az Országimázs Központtól az augusztus 20-i, valamint a szilveszteri rendezvények lebonyolítására és 4,2 milliárd forintos keretből formálhatta Magyarország arculatát is.

A cég nemrégiben vásárolta meg a csévharaszti önkormányzattól a település határában lévő több mint 100 hektáros volt orosz laktanyát. A Káel Csaba nevével fémjelzett Ezüsthajó Kft. a már említett Orbán-utak dokumentálása mellett jelentős megrendeléseket kapott az MTV-től, számos reklámfilm mellett elkészíthette a Szlovéniában bemutatott “lábkampány” szpotot, valamint megbízást kapott a 767 millió forintos Bánk bán filmes vállalkozás lebonyolítására.