Alkotmánybírósági eljárást kezdeményez a jövő hét elején a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete, mert nem tartja elfogadhatónak a pénzmosás elleni törvény hatályának kiterjesztését több mint 30 ezer számviteli szolgáltatást végző cégre és egyéni vállalkozóra. A szervezet szerint a könyvelőkre azért terjesztették ki a törvény hatályát, mert hibás volt a pénzmosás elleni uniós ajánlás fordítása.

Az egyesület éves közgyűlésén elfogadott állásfoglalás szerint a tagvállalatok nagy része kis- és mikrovállalkozások könyvelését végzi, és a bevétel nagyságrendje ennél a cégcsoportnál eleve kizárja a pénzmosás lehetőségét. Az egyesület emlékeztet: a Számviteli törvény előírása szerint a több mint 50 millió forintos árbevételt elérő cégeknél kötelező a könyvvizsgálat. A dokumentum felhívja a figyelmet arra is, hogy a könyvelők az ügyfél által adott információkból ismerhetik csak meg a tranzakciók mögötti szerződéseket és egyéb megállapodásokat, ami nehézzé teszi a pénzmosásra utaló jelek felismerését, ráadásul alacsonyabb szintű jogszabályok sem tisztázzák, hogy mi minősül pénzmosásra utaló jelnek.

Az egyesület közleménye szerint a törvény végrehajtása óhatatlanul a könyvelők és ügyfeleik közötti kapcsolat romlásához vezet. Negatív diszkriminációnak tartja az egyesület azt is, hogy míg a könyvelő cégekre vonatkozik a jogszabály, addig azok a vállalatok, melyek saját maguk végzik könyvelésüket, a törvény hatályán kívül esnek. Mindezek miatt a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete alkotmánybírósági eljárást kezdeményez, bár a szervezet elismeri, hogy pénzmosás elleni törvény elfogadása szükséges volt.