Még nem született döntés az EU intézményi reformjainak előkészítésére hivatott konvent működésének finanszírozásáról, ezért az Európai Bizottság nem hajlandó érdemben kommentálni az erről napvilágot látott értesüléseket. Az utóbbi napokban Brüsszelben híresztelések terjedtek el arról, hogy az uniós intézményeknek komoly gondot okoz a február 28-án összehívandó tanácskozó gyűlés működéséhez szükséges költségvetési keretek előteremtése.

Diplomáciai forrásokból származó – hivatalosan meg nem erősített – értesülések szerint Valéry Giscard d’Estaing volt francia államfő, a konvent decemberben kinevezett elnöke például legalább egy európai bizottsági tag fizetésének (havi 13 ezer euró) megfelelő javadalmazásra tartana igényt – az adók levonása után, költségeinek térítése mellett és a természetbeni juttatásokon felül.

A közvetlenül felmerülő költségekhez állítólag további ötmillió eurót kellene előteremteni, az intézményi kiadásokra rendelkezésre álló keret azonban kimerült, ezért felvetődött, hogy a hiányzó összeget legalábbis részben a tagországok hozzájárulásaiból fedezzék. A brüsszeli bizottság költségvetési ügyekben illetékes szóvivője szerint a sajtóban eddig megjelent összegek (egyes jelentések több tízmillió eurós kiadásokról szólnak) némileg eltúlzottak. Másrészt ezekbe bele kell érteni az olyan általános működési költségeket is, mint a tisztségviselők fizetése, felszerelések és berendezések beszerzése, fordítás, tolmácsolás és mások.

Az ennél közvetlenebb készpénzkiadásokról a szóvivő sem tudott pontosabb részleteket közölni, de megerősítette, hogy “néhány millió eurós” összegről lehet szó. Ezt valószínűleg az uniós intézmények – mindenekelőtt a három legfontosabb intézmény, a bizottság, a tanács és a parlament – működési költségvetéséből kell majd előteremteni. – Az eljárás jogi kereteiről azonban még nincs döntés, erről most folynak az intézményközi egyeztetések, s ezért a bizottság nem is kívánja kommentálni a sajtóban megjelent számokat – jelentette ki a szóvivő.

Ettől eltekintve azonban a bizottság általában azt a megoldást támogatja, hogy közösségi kiadásokat az uniós költségvetésből fedezzenek, mert ezzel szavatolható a pénzek elköltésének átláthatósága és ellenőrzése. A konvent elnökének állítólagos anyagi igényeit a bizottság illetékesei semmilyen formában nem voltak hajlandók kommentálni. Felhívták viszont a figyelmet arra, hogy uniós pénzek felhasználásához minden esetben megfelelő jogi alapra van szükség, s ez érvényes a testület működési költségeire is. A szükséges jogi kereteket azonban még nem teremtették meg, ez az elkövetkező napokban vagy hetekben várható. Addig semmilyen kifizetésekre nem kerülhet sor.