A hollandiai Camp Zeistben szerdán megkezdődött a Lockerbie-perben életfogytiglani börtönre ítélt Abdel Baszet Ali al-Megrahi fellebbviteli tárgyalása. A szerdán kezdődött fellebbviteli tárgyalás előtt al-Megrahi ügyvédei bejelentették, hogy olyan új bizonyítékokat kívánnak előterjeszteni, amelyek fényében szükségesnek bizonyulhat az első fokon hozott ítélet módosítása.

A líbiai állampolgárságú al-Megrahit majdnem pontosan egy éve, tavaly január 31-én ítélték el a Pan Am amerikai légitársaság egyik utasszállító gépe ellen 1988 decemberében elkövetett merénylet miatt. A terrorcselekmény 270 halálos áldozatot követelt. Al-Megrahival együtt helyezték vád alá az ugyancsak líbiai Al-Amin Kalifa Fhimát, akit azonban felmentett az ügyben eljáró skót bíróság. Rajtuk kívül más vádlottjai nem voltak a pernek. A tavalyi ítélethirdetéssel zárult első fokú tárgyaláson mindketten ártatlannak vallották magukat. Az eljárás során a vád több mint 200 tanút vonultatott fel, és közvetett bizonyítékok tömegét tárta elő, de ennek ellenére sem került napvilágra olyan tény vagy körülmény, amely egyértelműen és cáfolhatatlanul bizonyította volna bármelyikük bűnösségét.

A szerdán kezdődött fellebbviteli tárgyalás előtt al-Megrahi ügyvédei bejelentették, hogy olyan új bizonyítékokat kívánnak előterjeszteni, amelyek fényében szükségesnek bizonyulhat az első fokon hozott ítélet módosítása. A skót büntetőjogi eljárásrend szerint azonban, amelynek alapján a tárgyalás folyik, ezt az állításukat is nyomós érvekkel kell alátámasztaniuk ahhoz, hogy a bíróság helyt adjon kérelmüknek. Az újonnan ismertté vált bizonyítékelemek előterjesztése nem automatikus, hanem erről – még érdemi vizsgálatuk előtt – a bíróságnak külön kell döntenie. Az ügyvédek által ismertetni kívánt legfontosabb mozzanat a londoni Heathrow repülőtér egyik volt biztonsági őrének a vallomása. Eszerint a Pan Am-gép indulása előtt 17 órával a légitársaság repülőtéri csomagtárolójának a bejáratánál feltörtek egy lelakatolt zárat. Ebből arra lehetne következtetni, hogy a robbanószerkezetet tartalmazó csomagot mégsem Máltáról indították útnak, ahogy a vád állította, hanem a londoni repülőtéren juttatták fel a gépre.

Akárcsak az első per, a fellebbviteli tárgyalás is a hollandiai Camp Zeistben, egy használaton kívüli volt amerikai légitámaszponton, skót törvények szerint zajlik. Líbia ugyanis éveken át tartó diplomáciai huzavonák után csak azzal a feltétellel volt hajlandó hozzájárulni a merénylet elkövetésével vádolt két állampolgárának kiadatásához, hogy a tárgyalást “semleges” területen, vagyis nem Nagy-Britanniában tartják. Jogi szakértők szerint a fellebbviteli tárgyalás mintegy másfél hónapig tarthat.