A Belügyminisztérium szerint nem csak közegészségügyi oka lehet annak, hogy nem hosszabbították meg egy HIV-fertőzött, Magyarországon élő afrikai férfi tartózkodási engedélyét. A férfi közigazgatási pert indított az idegenrendészeti hatóságok ellen.

A HIV pozitív férfi tíz éve él már Magyarországon, magyar felesége és magyar állampolgárságú gyermekei vannak. Két évvel ezelőtt derült ki, hogy fertőzött, amikor a tartózkodási engedélyének meghosszabbítását kérte, és ahhoz kellett elvégeznie a vizsgálatot. A BRFK idegenrendészeti osztálya ennek következtében elutasította kérelmét, és kötelezte, hogy hagyja el Magyarországot.

A férfi ügyvédje szerint a közegészségügyi érdekre hivatkozó elutasító határozatot, mondván, az alkotmányos emberi jogokat sért, ugyanis az élethez, az egészséghez és a családhoz való jog megelőzi az úgynevezett közegészségügyi érdeket. Az idegenrendészeti hatóságok a családjától szakítanák el az afrikai származású férfit, aki Magyarországon fizet társadalombiztosítást, itt dolgozik s rendszeres orvosi kezelésre jár. Az orvosi szakvélemények szerint stabilizálódott az állapota, és nem tudni, hogyan ezzel életesélyei is javulnak. Az ügyvéd szerint nem kérdéses, hogy az afrikai férfi állapota miként alakul, ha visszaküldik Afrikába.

A másodfokon eljáró Belügyminisztérium szintén elutasította a férfi kérelmét, az indokok között azt is felsorolva, hogy nincs biztosítva a férfi lakhatása. Felesége ugyan saját öröklakással rendelkezik, de tulajdonosként még csak a széljegyen szerepel

  • tájékoztatott az ügyvéd, aki mindezt már csak azért is elfogadhatatlannak tartja. A BM azonban a lakhatási körülményekre korábban, amikor a házaspár még albérletben élt, nem hivatkozott. Az idegenrendészeti törvény szerint el lehet utasítani azok kérelmét, akik közegészségügyet veszélyeztető betegségben szenvednek, kivéve, ha magyar rokonaival való együttélés céljából kérelmezi azt.