Két magáncég évekkel ezelőtt olyan területeket szerzett meg, amely elengedhetetlen a budai rakpart északi szakaszának kiépítéséhez. A főváros nem vette meg a területet, amikor megtehette volna, mert állítólag nem tudtak a MÁV által kiírt pályázatról. Az illetékes bizottság elnöke azt mondta: ha kell, kisajátítják a földterületet.

A terület eredetileg a MÁV tulajdona volt, néhány helyen még látszik, hogy valamikor, sínek feküdtek itt. Két évvel ezelőtt nyilvános pályázatot írtak ki. Erre a főváros nem jelentkezett, mert – mint megtudtuk – nem tudott róla. Pedig évek óta napirenden van a budai rakpart északi szakaszának kiépítése. A főváros vezetése az eladásról is csak akkor értesült, amikor azt Tarlós István óbudai polgármester jelezte. A III. kerületi polgármester nem érti, miért nem vásárolta meg a területet, hiszen évek óta készek a fejlesztési tevek.

“Én nem állítom, hogy a tudatos jogszabálysértés történt volna, szerintem egyszerű figyelmetlenség” – mondja Tarlós István polgármester. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi bizottsága nem tárgyalta az ügyet és a bizottság elnöke szerint egyenlőre erre nincs is szükség. Hiszen szerinte ha a két cég túl nagy árat kér a területért, közérdekre hivatkozva, azt kisajátíthatják. “Akkor kell ezzel foglalkozni, ha ez az útépítés előtte lesz, akkor ki kell sajátítani” – vélekedett Székely Gábor, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi bizottságának elnöke. Vagyis a Fővárosi Önkormányzat meghatároz majd egy összeget, és a tulajdonosnak ennyiért kell eladnia. Igaz, ha a felkínált összeget nem fogadja el, bírósághoz is fordulhat.