Az adatvédelmi biztos hivatalból megvizsgálja, hogy az adatvédelmi szabályokat betartva működtetik-e az M1-es és az M3-as autópályákon a matricákat ellenőrző kamerákat. Péterfalvi Attila megválasztása óta most először hivatalból indított vizsgálatot.

Az M1-es és az M3-as autópályákon január eleje óta kamerák figyelik az autókat, hogy érvényes matricával közlekednek-e. Szakértők szerint az ombudsman például azt ellenőrizheti, hogy mit is rögzítenek a kamerák. Az érvényes szabályok szerint ugyanis a felvételen nem látszódhat a gépkocsi vezetője, és utasa sem. Az is kérdés, hogy a bliccelők rendszáma alapján pontosan ki milyen adatokhoz jut, és mennyi ideig őrzik azokat.

Vizsgálható az is, hogy a kamerákat ki kezeli, van-e felhatalmazása az adatok kezelésére. Az adatvédelmi biztos megválasztása óta először indított hivatalból vizsgálatot. Péterfelvi Attila az RTL Klub Híradójának megerősítette a vizsgálat tényét, de részletekről nem beszélt. Az adatvédelmi biztos csak azután nyilatkozik, hogy elkészítette állásfoglalását az ügyről.