Érdekképviseletük szakértői szerint ezernégyszázan kapták meg a vírust vérátömlesztéssel.

Külön kezelik a Hepatitis-C-vel fertőzött vesebetegeket a budapesti Szent István Kórházban. Busch Ferenc, mint a Tényeknek elmondta, vérkészítménnyel kapott fertőzést. Õ annak az ezernégyszáz betegnek az egyike, akik nevében a Vesebetegek Országos Szövetsége kártalanítást kér. A Vesebetegek Szövetségének elnökhelyettese 1992-ben, vérátömlesztéssel kapta meg a Hepatitis-C vírust.

A magyar vesebetegeket tömörítő szervezet az ezernégyszáz Hepatitis-C-vel fertőzött beteg nevében, az eset súlyosságától függően összesen körülbelül 8-10 milliárd forintot követel a magyar államtól. A szervezet képviselői szerint az egészségügyi tárcával folytatott tárgyalások eredménytelensége esetén bírósághoz, nemzetközi fórumokhoz és a strasbourg-i emberjogi bírósághoz fordulnak.

Az ügyben a Tények stábja megkereste az Egészségügyi Minisztériumot is, ahol azt mondták, hogy nem tudnak a vesebetegek követeléséről, holott a riporter kezében lévő dokumentum szerint a levelet iktatták is. A Tények úgy tudja, hogy az ügyben a napokban egyeztetnek a tárca és a vesebetegek egyesületének képviselői.