Nem indítanak vizsgálatot a Honvédelmi Minisztérium több mint százezer literes szeszesital vásárlása ügyében. Az italok beszerzésére korábban közbeszerzési pályázatot írtak ki, ennek nyertese, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem beszerzési hivatala igazgatójának a felesége lett. A tárca szerint az üzletet törvényesen kötötték meg.

Törvényes volt a Honvédelmi Minisztérium italbeszerzése, ezért a tárca nem indít vizsgálatot az ügyben – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Erdélyi Lajos dandártábornok. A honvédelmi tárca több mint százezer liter szeszesitalt vásárolt a 2002. évre. Az italok beszerzésére közbeszerzési eljárást írtak ki, amelynek nyertese a Hote Bt volt. Ennek a tízezer forintos jegyzett tőkéjű társaságnak a tulajdonosa a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem beszerzési igazgatóság hivatalvezetőjének a felesége. A hétfői sajtótájékoztatón Erdélyi Lajos azt állította, hogy a döntéshozók nem tudtak erről a kapcsolatról, maga a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatala azonban tisztában volt a kapcsolattal, ezért meg is vizsgálták az esetleges összeférhetetlenséget, ám nem találták szabályellenesnek a szerződést. Erdélyi elmondta, hogy az italokat a Honvédelmi Minisztérium üdüléseket szervező kht-je rendelte meg, a HM beszerzési hivatalán keresztül. Az üdültetést végző kht mintegy 40 ezer katona kikapcsolódásáért felelős, összesen 41 üdülője, 3 szállodája és több vendégháza van – hangsúlyozta a dandártábornok.

A katonák ellátását minden évben közbeszerzési eljárással oldják meg, az idén is kiírtak pályázatot pékárura, zöldségekre, húsfélékre, és természetesen italokra. Ez utóbbi termékfajta nyílt felhívására összesen három cég jelentkezett, ám formai okok miatt egyikük sem felelt meg – mondta a dandártábornok. A sikertelen eljárást követően a HM beszerzési hivatala közzététel nélküli tárgyalásos eljárást folytatott le, erre 12 céget hívtak meg a kht. javaslata alapján. A tárgyalásokon azonban már csak hat vállalkozás képviseltette magát, mint például a Pepsi vagy a Coca-Cola. Végül a Hote Bt nyerte el a döntéshozók tetszését, akik javasolták a kht-nek, hogy a céggel kössön szerződést. Kérdésünkre Erdélyi Lajos dandártábornok nem cáfolta, hogy a bt. már korábban is kapcsolatban volt a HM-mel.

Az [origo] kérdésére Bese Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatalának vezérigazgatója kifejtette, hogy a pályázaton a kedvezőbb árajánlattal nyert a Hote Bt. A pályázaton szintén induló, ám vesztes Varga Borászati és Ásványvíz Kft ügyvezető igazgatója, Varga Péter azt mondta, hogy valójában nem drágák az italok, amelyeket megvásárolt a HM kht-ja, az ugyan elképzelhető, hogy egy üzletben olcsóbb, ám az ajánlat megtételekor bele kellett kalkulálni a szállítási- és a raktározási költségeket is. A tárca összesen 36 hektoliter pezsgő, 167 hektoliter bor, 880 hektó sör és 52 hektoliter rövidital beszerzésére írt ki pályázatot. Emellett több mint százezer liter ásványvizet és különböző üdítőitalt is vásárolnak. A listát 15 hektó gyógyvíz zárja.