A biztonságot veszélyeztető körülmények között működik Tatán a városi bíróság. A régi pártszékház második emeletén összezsúfolt testület vezetője nyolc éve hiába próbálja megoldani a gondokat. A helyzet pedig egyre romlik.

A városi bíróságra lépcsőn kísérik fel a foglyokat. A megbilincselt embereket keresztül viszik a földhivatal, egy biztosítótársaság, de még a labdarúgó szövetség várakozó ügyfelei között is. Az alagsori fogdáktól néhány méterre pedig garázsok nyílnak. “Nem megfelelő a rabváró sem, mint ahogy az egész Tatai Városi Bíróság elhelyezése sem. Ezt a megyei büntetésvégrehajtás parancsnoka évente kifogásolja” – mondta Dr. Sopoóné Dr. Bachmann Katalin, a Tatai Városi Bíróság elnöke.

A tárgyalásokra érkezők számára csak a folyosó végén van hely. A tárgyalóterembe pedig egy népesebb család be sem fér. A helyzet megoldására most nincs elég állami pénz. Az igazságszolgáltatási tanács a tatai gondokat a 48. helyre sorolta azon a fontossági listán, amely a megoldandó problémákról szól. “Az országban van példa arra is, hogy városi önkormányzatok nem kis anyagi áldozatot vállaltak azért, hogy az állampolgáraiknak az igazságszolgáltatást méltó körülmények között biztosítsák” – nyilatkozta Dr. Kántorné Dr. Borus Zsuzsanna, a Komárom-Esztergomi Megyei Bíróság elnöke.

Az itt dolgozók évente 4000 ügyet tárgyalnak. Ma még különlegesen magas a szakmai színvonal, de a körülmények romlása beláthatatlan következményekkel járhat. A bíróság biztonságára nemsokára már csak egyetlen őr vigyáz, mert február elsejétől a tulajdonos önkormányzat meg akarja a porta szolgálatot szüntetni.

Megoldás lenne, ha a mostani házban a többi irodát is megkaphatná a testület. Hosszabb távon pedig a rendőrséggel szemben fekvő épületbe költöznének. Ez most megyei tulajdonú épület, és csak piaci áron lehetne megvenni. A helyzet megoldására a bírák ígéretet már többször kaptak a várostól, de biztosat még nyolc év után sem tudni. A tatai polgármester megkeresésünkre azt üzente: az ügyben a hivataltól senki sem nyilatkozik.