Három tonna csempészett izomerősítő készítményt talált az osztrák rendőrség bécsi és tullni – raktárnak használt – lakásokban, miután egy postás bejelentése alapján már hetek óta figyelemmel kísért gyanús címre küldött csomagokat: 43, összesen 800 kg súlyú küldeményt elkoboztak, és felbontásukkor kiderült, hogy azokban anabolika volt, tabletta és ampulla formában.

Az alsó-ausztriai Tulln térségében a nyomozók a bécsi rendőrkommandó két tagját megfigyelték, amint összesen 16 csempészfuvart segít át Csehországba és onnan vissza Ausztriába. A két rendőrt felfüggesztették a szolgálatból. Egyelőre annyit tudni, hogy az Ausztriának és több más EU-országnak szánt tiltott izomerősítő készítmények Dél-Amerikából, Ázsiából és az egykori keleti tömb országaiból származnak. A lakások egyikében néhány illegálisan Ausztriában tartózkodó nő a készítményeket eredeti dobozukból átcsomagolva EU-címkével látta el. A hatalmas mennyiségű készítmény értéke meghaladja a 2 millió eurót. A nemzetközi csempészbanda EU-országokban és a volt keleti tömbben tevékenykedik, az osztrák rendőrség feltételezése szerint a főszervező egy német férfi, akit Bécsben le is tartóztattak. Egyelőre nem tudni, hogy a vevők – Spanyolországtól Svédországig – elsősorban a fitnesz-klubokban, vagy a preparátumokat az állattenyésztésben használják-e. Ausztriában néhány hónapja éppen az ilyen szerek alkalmazása miatt robbant ki húsbotrány: az izomerősítőt akkor sertéstenyésztők használták a jószág gyorsabb gyarapodása érdekében.

Az anabolika mindenesetre újdonság az ausztriai csempészáruk listáján. Tavaly 20 millió eurót tett ki az elkobzott áru, ezen belül a dohányáru vezet: a 75 millió szál cigaretta 9 ezer bagós számára lenne elegendő egy teljes esztendőre, értéke 8,81 millió euró. Tavaly egyébként a bőröndturizmus mellett ugrásszerűen nőtt a nagybani csempészet: egy-egy kamion rejtett zugaiból 35 ezer szál cigaretta is előkerült. A listán a második helyen a kábítószer áll, 6,29 millió euró értékkel.

A leggyakrabban kokainnal próbálkoztak a csempészek, ebből 65 kg-ot, heroinból pedig 11 kilogrammot koboztak el. Az osztrák vámőrség által most közzétett listán szerepel még fegyver (1,10 millió euró), üzemanyag (0,36 millió euró), ékszer és nemesfém (0,25 millió euró), textíliák (0,23 millió euró), védett növények és állatok (167 ezer euró) értékben. Gyógyszerek és izomerősítők tételesen azonban nincsenek feltüntetve, ezek tavaly még valószínűleg az összesen 0,51 millió euró értékben elkobzott “egyéb” besorolásba tartoztak.