Szerdán hozzák nyilvánosságra az európai bizottsági javaslatot a bővítésre fordítandó pénzekről. A vártnál kevesebb összeget kapnak a regionális támogatásra az EU-kasszából az újonnan csatlakozó államok. Az úgynevezett kohéziós támogatás viszont a duplájára nőhet.

Nem hozott érdemi változást az EU-biztosok kabinetfőnökeinek hét végi találkozója és ezzel eldőltnek tekinthetők a big-bang bővítés költségvetési vonzatára vonatkozó bizottsági előterjesztés főbb következtetései. A mezőgazdaságban a gazdák támogatása csatlakozáskor a negyede lehet csak az EU-átlagnak, viszont ezt meghaladó lesz a vidékfejlesztésre fordítható EU-segély.

Az Európai Bizottság jelentősen visszavonult ambiciózus elképzeléseitől: a legtöbb területen le kellett mondania arról, hogy a 2004-2006-ra tervezett tételekből induljon ki a bővítés finanszírozásakor, és immár beérné az összességében annál bő 15 milliárd euróval kevesebb 2002-2004-es keret három év átlagában 20 százalékkal megemelt végösszegével.

A bizottsági érvelés bizonyára az lesz, hogy a végső összeget tekintve három évre továbbra is az ígért 42,5 milliárd eurót fordítják majd az új tagtársak befogadására, csak másként. A mezőgazdaságban például a mai tagokénál nagyobb hányadot költenek az újoncok vidékfejlesztésére, emellett évente növekvő mértékben mégiscsak lenne bizonyos közvetlen támogatás is a gazdák számára: ez az első évben az EU-átlag negyedét érné el, aztán 2006-ig évente 5 százalékkal nőne.