Huszonkét halálra ítéltet, köztük két nőt kivégeztek szerdán a kínai Csungking városban, röviddel az ítélet kihirdetése után.

Gyilkosságért, fegyveres rablótámadásért, illetve túszejtésért szabták ki a bíróságok e halálos ítéleteket. A kivégzettek között volt egy tizenkilenc éves fiatalember, aki fegyveres rablótámadásban megölt egy embert, hogy megszerezzen tőle 33 jüant (mintegy négy dollárt) – jelentette az Új Kína hírügynökségre hivatkozva az AFP.

Kínában bevett szokás szerint ítélethirdető nagygyűlést rendeztek a kivégzés előtt. Az ilyen gyűlésekre rendszerint a nagyvállalatok dolgozóit, lakóközösségek képviselőit hívják meg (vezénylik ki). Az ítélet kihirdetését a “közönség” rendszerint megtapsolja. Az elítélteket a nagygyűlés helyéről általában rögtön a kivégzőhelyre viszik, ahol többnyire egyetlen tarkólövéssel végeznek velük. Kedden kampány indult a Szecsuán tartományban fekvő, Jangce parti nagyvárosban, hogy megtisztítsák Csungkingot a bűnözőktől. Mintegy kétezer gyanúsítottat őrizetbe vettek a rendőrök, s elkoboztak 18 lőfegyvert és 600 ezer jüan (76 ezer dollár) tisztességtelenül szerzett pénzt.

Kínában rendszeresek a nemzeti ünnepek és a fontos politikai rendezvények, például a pártkongresszusok előtti tisztogató kampányok. November 8-án nyílik meg a Kínai Kommunista Párt 16. kongresszusa, s az AFP ezzel hozta összefüggésbe a mostani kampányt. Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet összesítése szerint tavaly 2468 kivégzést hajtottak végre Kínában. A kínai hatóságok időnként hírt adnak ugyan a kivégzésekről, de távolról sem mindről, és sohasem közölnek összesítő adatokat.