Az amerikai értékpapír-felügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) saját internetes befektetési csalást szervezett, hogy a hiszékeny befektetőket így figyelmeztesse a mesés hasznot ígérő oldalak veszélyeire. A szervezet álvállalkozásának honlapján két nap alatt 125 ezer ügyfél jelentkezett befektetési szándékkal.

A SEC pénteken adott ki sajtóközleményt a nem létező McWhortle Enterprises nevében – írja a Financial Times. A közlemény arról szólt, hogy a nagy múltra visszatekintő, közismert cég január 30-án tőzsdére megy, és a közeljövőben gyártani kezdi “Bio-Hazard Alert Detector” nevű készülékét, amely biológiaiterror-támadás esetén figyelmezteti használóját a veszélyre. Az interneten közétett közleményről el lehetett jutni a cég (azóta elérhetetlen) honlapjára, ahol a cégvezetők beszámolója, tőzsdei elemzők véleménye és pénzügyi jelentések voltak olvashatók. A nyilatkozatok egytől egyig a cég sikeréről és különösen nagy várható haszonról szóltak.

A hiszékeny ügyfelek a honlapon azonnal jelezhették befektetési szándékukat – az “invest now” gombra kattintva azonban csak egy figyelmeztető felirat jelent meg: “Ha eddig eljutottál, akkor Téged könnyű átverni!” Két nap alatt 125 ezer ember olvashatta a szöveget. Az értékpapír-felügyeletet meglepte, hogy az utóbbi évek botrányai után még mindig ennyien volnának hajlandók pénzt adni egy alig hihető ígéret hallatán. A SEC egyik tisztviselője szerint elképzelhető, hogy további akciókkal próbálják észre téríteni a gazdagodni vágyó hiszékeny befektetőket.

A SEC január hetedikén ismertette annak a piramisjátéknak a részleteit, amelyet egy Invest Better 2001 nevű társaság indított 2001 őszén. Egy kaliforniai fiatalember weboldalán azt ígérte a hiszékeny befektetőknek, hogy pénzüket 2500 százalékos haszonnal fialtatja sportfogadásokon. Ezt nagyjából ezer ember el is hitte, akik két hónap alatt összesen több mint egymillió dollárt utaltak át a tizenhét éves srácnak. Néhány hónappal korábban leplezték le Donald A. Englisht, akinek EE-Biz Ventures nevű internetes vállalkozása néhány nap alatt 100 százalékos hozamot ígért a befektetőknek. Tódultak is az ügyfelek, egy-két hónap alatt 56 ezer amerikai polgártól 50 millió dollár érkezett a cég számlájára.