Tájékoztatást kért az adatvédelmi biztos Terézváros tervezett térfigyelő rendszerével kapcsolatban a helyi polgármestertől. A VI kerületi önkormányzat 170 millióért szereltetné fel a 159 kamerát, amellyel a kerület közterületének 85 százalékát kísérhetnék folyamatosan figyelemmel.

Körülbelül 170 millió forintos beruházással épít ki térfigyelő rendszert a terézvárosi önkormányzat. A 159 egységből álló kamerarendszer a Terézváros közterületeinek körülbelül 85 százalékát kíséri majd figyelemmel. A kamerákkal eredeti céljukon – a bűnözők megfigyelésén – kívül akár még a hálószobákba is bepillanthatnának a kezelők.

Az [origo] az üggyel kapcsolatban megkereste Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost. Az ombudsman, miután a sajtóból értesült a VI. kerület terveiről, írásban kért tájékoztatást a kerület polgármesterétől, és felhívta figyelmét a 2000. december 19-i, térfigyelő rendszerekkel is kapcsolatos ombudsmani ajánlásra.

A közterület-figyelő kamerákról egyebek mellett azt írta ajánlásában az adatvédelmi biztos, hogy észlelhető módon kell a felvevőgépeket elhelyezni, azok működéséről pedig tájékoztatni kell a lakosságot. Az ajánlás szerint a felvételeket folyamatosan és rövid időn belül törölni kell, ha nem rögzítettek bűncselekményt. A biztos ajánlásával összefüggésben a rendőrségi törvényt is módosították.

A hivatalos tájékoztatásig az adatvédelmi biztos nem kíván nyilatkozni az ügyről, de elmondta az [origo]-nak, hogy eddig még nem érkezett beadvány a terézvárosi kamerákkal kapcsolatban. A terézvárosi önkormányzat, a rendszer megrendelője elsősorban a bűnözés visszaszorítását várja a térfigyelő rendszertől, de ellenőriznék a rendőröket, az önkényes parkolóhely-elkerítőket és a kutyájuk piszkát a flaszteron hagyó gazdákat is.