Az Európai Unió agrárgazdálkodóinak jutó támogatások feléhez juthatnának hozzá a magyar agrárgazdálkodók az EU-csatlakozást követően az Európai Bizottság alakulófélben lévő álláspontja szerint.

A csökkentett közösségi támogatottsági szint fejében az EU megengedné a hazai, most is működő támogatási rendszer fenntartását. Ez az EU-támogatásokkal kiegészülve adná ki azt, hogy a magyar mezőgazdaság a tizenötök jelenlegi támogatottsági szintjének körülbelül 50 százalékához jutna. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bírálta az Európai Bizottság javaslatát. – A magyarok számára az a legrosszabb hír, hogy nem fognak egyenlően kezelni bennünket – idézte a kormányfőt az AFP francia hírügynökség. A hírügynökségnek a miniszterelnök elmondta, a visegrádi országok februári értekezletükön megpróbálnak közös álláspontot kialakítani az ügyben. A kormány szombaton értékeli az Európai Bizottság javaslatát, de az EU elképzelését csupán kiindulópontnak tartja a további alkuban.

Ha az Európai Bizottság mezőgazdasági támogatási javaslata érvényre jut, akkor a kibővített EU-ban bevezetik a kétosztályú rendszert – összegezte véleményét az ajánlatról a The Wall Street Journal Europe. “Egy logikusabb világban az EU mindenestül sutba vágná a közös mezőgazdasági politikát” – idézi az MTI a konzervatív amerikai lap európai kiadásának vezércikkét. “Ahogy a dolgok állnak, az EU-nak még van esélye arra, hogy nyár előtt módosítsa ezt a bizottsági álláspontot.” A lap szerint főleg Lengyelország fogja nehezen lenyelni ezt a hátrányos megkülönböztetést, és elképesztőnek tartja, hogy az EU képes kockára tenni a bővítés sikerét a legnagyobb tagjelölt országban egy olyan elavult politikáért, amely a mai EU-népesség alig 5 százalékának jó. Az új tagországok 147 eurót fognak kapni lakosonként a strukturális alapokból, vagyis kevesebbet, mint a náluk gazdagabb görögök és spanyolok kapnak még a bővítés után is. Pénzügyileg rosszabb elbánásban részesítik őket, mint eddig bármely más felvételi csoportot”.