Az Egyesült Államokban két és fél évre ítélték azt a joghallgatót, aki ellopta egy ügyvédi iroda dohányellenes peréhez szükséges anyagait, majd azt megpróbálta kétmillió dollárért eladni az alperes dohánycégnek.

A 28 éves Said Farraj gyakornokként dolgozott a manhattani Orrick, Herrington & Sutcliffe ügyvédi irodában. Ez az iroda képviselte azokat a felpereseket, akik betegségük miatt keresetet nyújtottak be több dohánycég, köztük a Philip Morris és az R.J. Reynolds Tobacco Co. ellen. A tárgyalás idén kezdődött volna, az igényelt kártérítés összege meghaladta az egymilliárd dollárt – közölte a Yahoo.

A vád szerint Farraj egy kollegája gépéről letöltötte a perrel kapcsolatos dokumentumokat: tanúvallomásokat, bizonyítékokat, az iroda stratégiáját. A vádlott ezek után e-mailben kétmillió dollárért felajánlotta az anyagot a Philip Morris ügyvédeinek. Õk azonban rögtön értesítették a felpereseket képviselő irodát, akik az FBI-hoz fordultak.

Farraj ellen 2000 júniusában indult eljárás a négyszáz oldalnyi dokumentum ellopása miatt. A bíróság tavaly szeptemberben bűnösnek találta a fiatalembert csalás, számítógép jogtalan használata és lopott javak államok közötti szállítása bűntettében. Az ügyben bűnösnek mondták ki Farraj testvérét, Yeazid Farrajt is, az ő büntetéséről áprilisban döntenek.