Az orosz belügyminisztérium cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek értelmében a tárca az internethasználók totális ellenőrzést kívánná megvalósítani. A minisztérium egyenesen abszurdnak minősítette a Novije Izvesztyija című lap ilyen tartalmú információit.

A lap ugyanis arról számolt be pénteken, hogy már februárban az orosz törvényhozás elé kerülhet a belügyminisztérium által kidolgozott jogszabály, amely a világháló orosz használóinak megregulázását célozza. A Novije Izvesztyija szerint az illetékesek mind nemzet-, mind pedig közbiztonsági szempontból ily módon akarják csökkenteni annak lehetőségét, hogy az internetet bűncselekmények elkövetéséhez használják. Miután Oroszország szerepel a pénzmosás ellen nem kellő hatékonysággal fellépő államok “feketelistáján”, a hatóságok vissza akarják szorítani az ilyen szándékú internetes pénzügyi tranzakciókat is.

A lap értesülése szerint a belügyminisztérium javaslata értelmében rendőrségi engedély kellene ahhoz, hogy valaki modemet vásárolhasson vagy számítógépét csatlakoztathassa a világhálóhoz, a szolgáltatóknak pedig tájékoztatniuk kellene a hatóságokat előfizetőik számáról. Az állítólagos jogszabálytervezet illetéket is előirányoz, amelyet az internetezők az államnak fizetnének.