A lódzi kerületi bíróság pénteken elrendelte egy mentőautó-sofőr átmeneti letartóztatását, és ezzel hétre emelkedett a mind nagyobb hullámokat vető helyi mentősbotrány miatt letartóztatott személyek száma.

A Gazeta Wyborcza című országos napilap és a lódzi rádió tíz napja számolt be arról, hogy Lódzban több mint tíz éve üzletelés folyik a halottakkal. A helyi mentőszolgálat egyes orvosai, mentői, sofőrjei és diszpécserei kenőpénz fejében információkat juttattak el az egymással versengő, gyaníthatóan alvilági befolyás alatt álló temetkezési vállalatoknak a friss halálesetekről. A “bőrért” (az üzletben részt vevők csak így hívták a holtakat) a temetkezési vállalatok esetenként 1200-1800 zlotyt (68 forint/zloty) fizettek. Olyan tanúvallomások is vannak, mely szerint a lódzi mentőszolgálat halálba is segített embereket, részint azzal, hogy szándékosan késleltette a kiszállást, részint állítólag olyan kábító hatású gyógyszert adott nekik, amely siettette halálukat.

A szervezett bűnözés ellen küzdő lengyel Központi Nyomozó Hivatal már többeket őrizetbe vett, közülük hetet időközben ideiglenes letartóztatásba helyeztek. Köztük van a lengyel sajtóban csak a “halál angyalaként”, illetve “Mengele doktorként” emlegetett két orvos is, akik alapos gyanú szerint kenőpénz fejében nem tettek eleget orvosi kötelességüknek, nem próbáltak megmenteni életveszélyben lévő embereket. A letartóztatott személyeket egyelőre csak vesztegetéssel gyanúsítják. Lódzon kívül az ügyészség Lengyelország-szerte még kilenc hasonló ügyben folytat vizsgálatot, amikor mentőszolgálatok munkatársai pénzért információkat bocsátottak rendelkezésre betegeik haláláról.