Az orosz legfelsőbb bíróság katonai kollégiumának keddi döntése értelmében a jogerős ítéletig előzetes letartóztatásban marad Grigorij Paszko, kémkedéssel vádolt katonai újságíró.

Paszkót tavaly december végén, a tárgyalóteremben vették őrizetbe, miután a vlagyivosztoki legfelsőbb bíróság négy évi szabadságvesztésre ítélte. Az újságíró ügyvédei szerint a keddi döntés megnehezíti, hogy megfelelően felkészüljenek ügyfelük védelmére a márciusban várható legfelsőbb bírósági ítélethozatal előtt. Paszko kálváriája 1996-ban kezdődött, amikor kémkedés gyanújával indult eljárás ellene, mert egy katonai lap munkatársaként ökológiai adatokat adott át japán kollégáinak. Az orosz haditengerészet kapitányát a bíróság első fokon felmentette a hazaárulás vádja alól, de hatáskörének túllépése miatt három évi szabadságvesztésre ítélte.

Ez ellen mind a teljes ártatlanságát hangsúlyozó Paszko, mind a továbbra is kilenc évi börtönbüntetést követelő ügyészség fellebbezést nyújtott be. A másodfokú bíróság szigorította az ítéletet, a végső szót a szövetségi legfelsőbb bíróság mondja majd ki. Paszko mellett tavaly december óta rendszeresen tartanak szolidaritási akciókat az orosz nagyvárosokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök kilátásba helyezte: kérelem esetén hajlandó megfontolni, hogy kegyelmet adjon Paszkónak. Az újságíró – mivel szerinte ezzel bűnösségét ismerné el – személyesen nem kíván élni ezzel e lehetőséggel, de szívesen veszi, ha szükség esetén civil szervezetek ezt megteszik helyette.

Ártatlannak vallja magát Valentyin Danyilov krasznojarszki fizikus is, akinek ügyében ugyancsak kedden, elhalasztotta a pótnyomozást az illetékes területi bíróság, a vádlott betegségére hivatkozva. A vád szerint a műholdkísérletekkel foglalkozó fizikus kínai vállalatoknak adott át államtitkokat, amikor megrendeléseket teljesített náluk. A tudós mellett azonban számos hazai és külföldi kollégája is kiállt, hangsúlyozva azt az álláspontot, hogy az általa nyújtott adatok titkosítását már tíz éve feloldották. Orosz jogászi és jogvédői értékelések szerint ez a két, a közvéleményt és a sajtót erősen foglalkoztató ügy mutat rá, hogy mennyire elavultak a kémkedésre vonatkozó, nagyrészt még a szovjet időszakból megörökölt orosz törvények.